EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Saakaşvili vrea o întrevedere cu Putin, însă în anumite condiţii

Preşedintele Georgiei, Mihail Saakaşvili, şi-a exprimat deschiderea pentru o întrevedere cu premierul rus Vladimir Putin, „care revine în mod oficial în fotoliul prezidenţiaľ. Totodată, liderul georgian a precizat condiţiile care ar trebui îndeplinite pentru ca dialogul să aibă loc.

Dat fiind certitudinea că una dintre aceste condiţii – retragerea trupelor ruseşti din Abhazia şi Osetia de Sud – nu va fi îndeplinită, declaraţia lui Saakaşvili are un simplu „caracter de imitaţie”.

Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, nu este prima dată când Saakaşvili îşi exprimă dorinţa de a avea o întrevedere cu Putin. În opinia analiştilor, actuala sa declaraţie este un ecou la apelul lansat de preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care a desfăşurat săptămâna trecută o vizită la Tbilisi. După ce a declarat că Rusia a lăsat Georgia fără o parte din teritoriul său, liderul francez a solicitat să se facă tot posibilul pentru ca Rusia şi Georgia să devină din nou aliate.

Saakaşvili şi-a precizat poziţia după plecarea lui Sarkozy. „Sunt deschis unei întrevederi cu Vladimir Putin /…/ Însă, acesta trebuie să fie un dialog dintre doi lideri ai unor naţiuni cu drepturi egale şi nimeni nu trebuie să aibă impresia că această decizie a noastră este una forţată, că am fost strânşi cu uşa, că am fost cumpăraţi. Nu ne temem de destabilizare, el /Putin/ nu va putea face acest lucru: Georgia a trecut prin provocări mult mai mari”, a declarat Saakaşvili, într-un interviu acordat sâmbătă postului de televiziune „Rustavi-2”.

În context, Saakaşvili a amintit că „în 1921 Europa a vândut Georgia /Rusiei bolşevice/, însă politica trădătoare, politica de cedare a altor ţări a rămas în trecut, lucru demonstrat de vizita preşedintelui francez la Tbilisi”. Liderul francez a subliniat că şi SUA au declarat în repetate rânduri că „legalizarea acţiunilor Rusiei /în Georgia/ este imposibilă”.

Potrivit preşedintelui georgian, la ora actuală Tbilisi este vizitat de numeroşi turişti ruşi, care „sunt încântaţi de Georgia”. „Nu avem nimic împotrivă… Cerem să fim recunoscuţi, ca Rusia să-şi retragă tancurile şi trupele, şi atunci pentru turiştii ruşi vor fi deschise toate plajele şi staţiunile noastre. Însă nu ne vom vinde pământurile – este imposibiľ, a spus liderul de la Tbilisi. In mod sigur, comentează cotidianul rus, acest ultim pasaj al declaraţiei lui Saakaşvili nu a fost adresat ruşilor simpli care vizitează Tbilisi, ci puterii de la Moscova.

În opinia politologului georgian Ramaz Sakvarelidze, poziţia exprimată de Sarkozy în timpul vizitei sale la Tbilisi în ceea priveşte relaţiile ruso-georgiene nu este una nouă, înainte aceleaşi lucruri fiind declarate de vicepreşedintele american Joe Biden. Cu toate acestea, atât autorităţile georgiene, cât şi cele ruse nu pleacă urechea la recomandările înalţilor politicieni occidentali.

„Chiar şi în discursul de sâmbătă al lui Saakaşvili s-au făcut remarcate accente agresive. De aceea, este prematur să se vorbească despre o schimbare a atitudinilor politice atât în Georgia, cât şi în Rusia”, este de părere Sakvarelidze.

O dovadă concludentă a acestui lucru o constituie noul eşec din negocierile ruso-georgiene privind aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului /OMC/. „Negocierile s-au încheiat şi putem spune că acestea au eşuat. Georgia nu-şi poate da acordul pentru aderarea Rusiei la OMC, atât timp cât Rusia nu-şi va schimba poziţia în ceea ce priveşte comerţul din teritoriile ocupate”, a declarat Serghei Kapanadze, adjunctul ministrului de externe al Georgiei.

Partea georgiană cere amplasarea unor forţe de monitorizare internaţionale la graniţele autonomiilor ieşite de sub controlul Tbilisi, precum şi implementarea unui sistem pentru schimb de informaţii în ceea ce priveşte traficul de încărcături, ceea ce va asigura transparenţa comerţului.

„Ceea ce îi cere partea georgiană Rusiei nu intră sub incidenţa OMC”, este de părere şeful delegaţiei ruse la negocieri, Maxim Medvedkov. Deocamdată nu se ştie când vor fi continuate negocierile, deoarece înaintea rundei actuale Tbilisi a declarat că a obosit de atâtea întrevederi inutile, în condiţiile în care partea rusă nu doreşte să ia în calcul cererile interlocutorului său.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata