EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Speranţele zonei euro depind de Slovacia

0
Un partid extremist libertarian din una dintre cele mai noi, mai sărace şi mai mici ţări membre ale zonei euro pare să fie un obstacol pentru extinderea fondului de bail-out al zonei euro – considerat esenţial pentru restabilirea încrederii pieţelor în Uniunea Europeană, scrie Financial Times în ediţia de duminică.

În pofida presiunilor de pe întreg continentul, Richard Sulik, liderul partidului „Libertate şi Solidaritate” (SAS), a repetat duminică că partidul său va respinge măsura.

O reuniune de ultim moment a coaliţiei de guvernământ, care reuneşte patru partide, a fost stabilită pentru duminică, într-un efort de a-l convinge pe Sulik să dea înapoi şi să sprijine extinderea Fondului european de stabilitate financiară /FESF/, la un vot crucial de marţi.

Sulik – un milionar care şi-a clădit prin propriile forţe averea – a precizat însă că cei 21 de parlamentari ai SAS vor respinge extinderea FESF, în cazul în care alte partide de coaliţie nu sunt de acord cu propunerile sale. În lipsa acestor voturi însă, cei 77 de membri ai coaliţiei aflate la guvernare nu au nicio şansă să obţină o majoritate în parlamentul de 150 de locuri.

Săptămâna trecută, SAS şi-a oferit sprijinul pentru FESF, în schimbul unui veto slovac cu privire la modul în care va fi cheltuită contribuţia sa şi a unui refuz categoric de a participa la Mecanismul european de stabilitate /MES/, menit să înlocuiască FESF anul viitor.

Premierul slovac, d-na Iveta Radicova, a refuzat însă propunerea pe parcusul week-end-ului.

Dacă Sulik va continua să se opună, guvernul va trebui să apeleze la partidul de opoziţie de stânga SMER, al cărui lider, Robert Fico, i-a cerut guvernului să demisioneze şi să organizeze alegeri anticipate în schimbul sprijinului său.

Mizele sunt mari, scrie FT, în condiţiile în care o zonă euro nervoasă priveşte către un FESF înnoit, care ar câştiga puterea de a recapitaliza băncile şi de a cumpăra obligaţiuni suverane. Cu toate acestea, măsura trebuie să fie aprobată de toate cele 17 ţări ale zonei euro. Slovacia ar putea fi singura ţară care se opune.

În acest context, înalţii oficiali europeni şi-au intensificat presiunea asupra funcţionarilor slovaci în ultimele săptămâni pe fondul temerilor de la Bruxelles că liderii locali nu înţeleg pe deplin consecinţele unei respingeri.

În ultimele zile, unii dintre cei mai importanţi lideri europeni – printre care cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso – au cerut în mod public celor care se opun extinderii Fondului să renunţe la opoziţie – un mesaj clar direcţionat spre Bratislava.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.