Susţinătorii lui Berlusconi se strâng în jurul lui pentru a-l proteja

0
Partidul lui Silvio Berlusconi, Poporul Libertăţii /PdL/, a reconfirmat duminică prin discursul secretarului naţional Angelino Alfano, susţinerea pentru premierul italian. La congresul „Spre un nou PdL”, Alfano s-a adresat atât membrilor de partid nemulţumiţi de Berlusconi, cât şi opoziţiei care continuă să ceară demisia premierului. Intervenţia secretarului PdL deschide săptămâna crucială pentru guvernul de la Roma pe fondul dezbaterilor proiectului de lege privind limitarea interceptărilor telefonice, dar şi dezvoltarea economică, scriu luni principalele cotidiene.

Abandonarea lui Berlusconi nu este o soluţie acceptabilă, a afirmat secretarul general al PdL Angelino Alfano, citat de cotidianul Corriere della Sera. În acest fel, Alfano a închis orice tentativă de formare a noi coaliţii în vederea întăririi alianţei majoritare de la guvernare, subliniază cotidianul.

Condiţiile impuse de formaţiunile politice din opoziţia de centru-stânga prevăd determinarea premierului să demisioneze. Alfano le-a amintit şi colegilor de partid care au criticat modul de guvernare al lui Berlusconi că nu vor avea de câştigat dacă premierul va părăsi scena politică. „Ne dorim să extindem alianţa moderată, dar fără condiţii drastice”, a subliniat Alfano care a reconfirmat soliditatea executivului.

Despre nemulţumiţii din cadrul partidului lui Berlusconi scrie cotidianul Il Giornale în ediţia de luni. În articolul cu titlul „Micii ingraţi cresc”, cotidianul compară reacţia guvernatorului regiunii Lombardia, Roberto Formigoni /PdL/, cu cea a fostei soţii a lui Berlusconi, Veronica Lario.

Formigoni, într-un interviu acordat cotidianului La Repubblica, a afirmat că Berlusconi ar face un bine partidului dacă şi-ar anunţa imediat retragerea din cursa pentru viitoarele alegeri parlamentare. Potrivit guvernatorului regiunii Lombardia, soluţia ideală pentru rezolvarea crizei politice este o alianţă cu Uniunea de Centru /stânga/ după demisia lui Berlusconi.

„După trădarea lui Gianfranco Fini /n.r. fost aliat al lui Berlusconi/, coaliţia majoritară are un nou cal troian”, precizează cotidianul. La fel ca şi fosta soţie a premierului, Formigoni l-a umilit pe Berlusconi în paginile ziarelor concurenţei.

Pe de altă parte, cotidianul La Repubblica subliniază că frontul „rebelilor” din rândul susţinătorilor lui Silvio Berlusconi creşte simţitor. Unul dintre aceştia este şi primarul Romei, Gianni Alemanno, care şi-a exprimat deseori nemulţumirile pentru politica executivului.

Potrivit cotidianului, premierul a mărturisit unui colaborator apropiat că nemulţumiţii nu au alte alternative şi că este pregătit să recâştige consensul colegilor. După sfârşitul de săptămână petrecut în Rusia, la reşedinţa lui Vladimir Putin, Berlusconi s-a întors „motivat şi stimulat” să împiedice lovitura de teatru pe care opoziţia o pregăteşte profitând de „mici neînţelegeri din interiorul partidului”.

Potrivit cotidianului Il Tempo, printre puţinii lideri politici care şi-au păstrat luciditatea se numără şi preşedintele Ligii Nordului, Umberto Bossi, care se întreabă care alt exponent politic din cadrul PdL ar putea fi votat dacă Berlusconi va demisiona. Bossi s-a înfuriat pe jurnaliştii care l-au transformat pe premier „într-un criminal”, în pofida simpatiei de care se bucură din partea electoratului. Bossi a negat orice neînţelegere din rândul coaliţiei majoritare. „Este doar vina jurnaliştilor, care au descris o situaţie ireală”, a afirmat liderul Ligii Nordului.

Cotidianul La Stampa subliniază că pe fondul acestor nemulţumiri politice, guvernul de la Roma îşi începe săptămâna crucială în care va trebui să decidă noul guvernator al Băncii Italia, succesorul lui Mario Draghi. În acelaşi timp, Camera Deputaţilor va dezbate proiectul de lege privind interceptarea convorbirilor telefonice, care prevede pedepse severe atât pentru jurnalişti, cât şi pentru operatorii din sector.

În paralel, executivul pregăteşte un proiect de lege privind dezvoltarea economică, anunţat de prim-ministrul Silvio Berlusconi. Surse din culisele dezbaterilor au revelat un articol al proiectului de lege privind o eventuală graţiere fiscală pentru a stimula creşterea economică. Patronatul Confindustria se opune propunerii care ar favoriza oportuniştii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.