Tabără: Am făcut demersuri pentru taxare inversă la legume, fructe şi carne, dar încă nu avem avizul UE

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a făcut demersuri la Uniunea Europeană pentru a introduce taxarea inversă şi la legume, fructe şi carne, dar încă nu a obţinut avizul, a declarat, luni, ministrul de resort, Valeriu Tabără, la Senat.

„Taxarea inversă la cereale este un lucru benefic, dar asta nu înseamnă că am eliminat în totalitate evaziunea şi cel mai important este, poate, declararea cu adevărat a producţiilor agricole. În al doilea rând, am făcut demersuri pentru a avea aceeaşi procedură pe legume, fructe şi carne.

Din păcate, încă nu am obţinut avizul UE în acest sens”, le-a spus ministrul Tabără membrilor Biroului Permanent al Senatului.
În ceea ce priveşte varianta unei TVA diferenţiate aplicată la unele produse, şeful de la Agricultură a precizat că acordurile încheiate de România la această dată cu Fondul Monetar Internaţional nu permit intervenţii la TVA şi acciză.

„Nu ascund că am pe masă şi port cu mine structura TVA la nivel european şi că ministerul lucrează la diverse scenarii în acest sens. Din păcate, acordurile cu FMI nu ne permit să intervenim în sistemul acesta de fiscalitate – TVA, respectiv acciză, dar cred că, dacă vom gândi împreună un sistem de fiscalizare, în niciun caz nu trebuie să vedem doar produsul final sau cel semifinit. Nu rezolvă problema. Trebuie să avem o construcţie pe întregul lanţ de produse”, a subliniat Tabără.

De asemenea, acesta a avansat ideea introducerii unui sistem de fiscalizare cu specificitate pe agricultură şi a arătat că aşteaptă un răspuns în acest sens de la organizaţiile profesionale, „fiind pe punctul de a realiza o astfel de chestiune”.

‘Cred că este important să ne stabilim poziţii foarte clare indiferent de zona politică – pentru ca sistemul de fiscalizare pe agricultură să fie unul cu specificitate a agriculturii. Nimeni nu ar trebui să rămână nefiscalizat, având în vedere că beneficiem de foarte mulţi bani care vin din buget, din contribuţia fiecărui cetăţean, fie că este român sau contribuabil european.

Suntem pe punctul de a realiza o astfel de chestiune. Ne ajută foarte mult inclusiv ceea ce înseamnă verificările legate de utilizarea fondurilor europene atunci când avem persoană fizică autorizată”, a precizat Valeriu Tabără.

Acesta a făcut referire şi la lanţurile de distribuţie, spunând că există unităţi care şi-au manifestat interesul să contribuie la construcţia unor depozite de legume sau fructe, pentru a se putea aproviziona din zonă. În acest context, ministrul Agriculturii a precizat că se doreşte prioritizarea dezvoltării unor unităţi complexe, cum este combinatul de la Curtici, judeţul Arad.

„În ceea ce priveşte lanţurile de distribuţie, este o iniţiativă a unuia dintre aceste lanţuri şi mi s-a părut bună, mie, care am fost un adversar al modului de a lucra al acestor supermarketuri. Sunt unităţi care îşi fac acum reevaluarea în zona de referinţă – cazurile Oradea, Timişoara – şi care doresc să contribuie la construcţia de depozite, de pildă pentru legume şi fructe, pentru a se aproviziona din zonă.

Este un lucru excepţional. Dar în acelaşi timp, în PNDR, dorim să prioritizăm dezvoltarea unor unităţi complexe în dezvoltare, de exemplu combinatul de la Curtici, Arad. Adică produc materie primă, o transform în animale, am abatoare, am fabrica de prelucrare lapte, carne şi, în acelaşi timp, şi reţeaua de magazine.

Este foarte important, însă, să putem transfera o astfel de chestiune către organizaţiile profesionale, pentru că ferma mică este greu să o aduci într-un astfel de sistem. Poate chiar o lege de reglementare a programelor din zona supermarketurilor”, a explicat Valeriu Tabără.
El a mai adăugat că problema relaţionării cu distribuitorii se regăseşte şi la nivelul Comisiei Europene.

„Este cert un lucru: că problema aceasta de relaţionare cu distribuitorii este în acest moment o problemă dusă inclusiv la nivelul CE. Dacă s-a rezolvat acolo partea de contract unic, de pildă, pe produse lactate între producătorii de lapte brut şi procesatori, partea cealaltă a rămas nerezolvată. Poate că vom adopta principiul pe care l-au făcut acum şi ungurii, polonezii, nemţii pe relaţionarea respectivă, însă trebuie cu foarte multă grijă, pentru că trebuie să avem lanţurile de distribuţie şi transferul produselor către consumator”, a conchis ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Valeriu Tabără, s-a întâlnit, luni, cu membrii Biroului Permanent al Senatului, cu prilejul celei de-a treia dezbateri din seria informărilor ministeriale dedicate priorităţilor României, în corelare cu reuniunile ministeriale tematice din cadrul Uniunii Europene.

Tematica dezbaterii a vizat propunerile Comisiei Europene privind reforma PAC 2014-2020 şi perspectivele pentru România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.