Temerile legate de suprapopularea planetei sunt nefondate

Populaţia Terrei va depăşi 7 miliarde de oameni după 31 octombrie, potrivit unei estimări a ONU. Această cifră reprezintă un nou reper în extraordinara evoluţie demografică pe care o cunoaşte omenirea de câteva secole, dat fiind că primul miliard a fost atins de-abia în 1800.

Hervé Le Bras, profesor la Şcoala de înalte studii sociale /EHESS/ din Paris, vorbeşte într-un interviu publicat sâmbătă de ziarul elveţian Le Temps despre explozia demografică.

Potrivit demografului menţionat, temerile legate de suprapopularea planetei sunt nefondate, deoarece rata de creştere a populaţiei mondiale s-a redus de la mijlocul anilor 1970. O nouă idee se vehiculează acum, aceea a unei implozii demografice, adică o reducere a populaţiei.

În 1970, Clubul de la Roma publica un raport intitulat ‘Stop creşterii?’, avertizând asupra riscului unei suprapopulări a planetei, din cauza caracterului limitat al resurselor aflate la dispoziţia omenirii, făcând o confuzie între resursele existente pe Terra şi resursele exploatabile în acea perioadă. Nu trebuie ignorat progresul tehnic, care multiplică posibilităţile, afirmă Hervé Le Bras. De exemplu, în domeniul alimentar, producţia de cereale creşte mai repede decât populaţia.

Referindu-se la faptul că ONU consideră că populaţia Terrei va creşte până la sfârşitul secolului la nouă miliarde, demograful spune că acest scenariu este foarte puţin credibil. Rata natalităţii este în scădere, din cauza emancipării femeilor şi a creşterii vârstei la care femeile nasc primul copil. De altfel ONU a fost mereu prea prudentă şi a subestimat mult timp creşterea populaţiei mondiale, iar acum subestimează încetinirea ritmului de creştere.

Un alt fenomen care se observă în prezent este creşterea speranţei de viaţă, dar nu există niciun risc ca în unele societăţi proporţia populaţiei îmbătrânite să prevaleze.

Ceea ce contează nu este vârsta, ci starea de sănătate, potrivit demografului. În majoritatea ţărilor, speranţa de viaţă asociată cu o stare bună de sănătate creşte mai repede decât speranţa de viaţă în general. Bătrâneţea este o noţiune foarte fluctuantă. În secolul al XIX-lea, oamenii erau consideraţi bătrâni de la 40 de ani, la începutul secolului al XX-lea, de la 50 de ani, şi câteva decenii mai târziu, de la 60 de ani.

Un alt fenomen demografic major observat în prezent este cel al migraţiilor masive internaţionale, dar acest fenomen nu are nicio legătură cu vreo presiune demografică. Migraţiile se datorează în primul rând tulburărilor politice şi inegalităţilor pe piaţa muncii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.