EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Amendamentele lui Marton Arpad la Legea ANI sunt contrare cerinţelor Comisiei Europene, declară Monica Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei consideră că amendamentele propuse de deputatul UDMR Marton Arpad la Legea Agenţiei Naţionale de Integritate o „golesc de conţinut” şi sunt contrare cerinţelor Comisiei Europene.

„Adoptarea propunerilor deputatului UDMR – contrare cerinţelor Comisiei Europene – se va reflecta prost în raportul pe MCV din 2012, cu efecte negative asupra accesului României în spaţiul Schengen. De altfel, propunerea în sine a transmis deja la Bruxelles şi în alte capitale un mesaj de neîncredere”, susţine Monica Macovei într-un comunicat transmis miercuri .

Potrivit acesteia, UDMR ar dori ca „opinia publică să nu ştie nimic despre averile şi conflictele de interese ale candidaţilor în perioada alegerilor, declaraţiile de avere să nu mai fie publice, inspectorii de integritate să nu mai primească informaţii de la alte instituţii ale statului, deci să nu mai poată verifica averile şi nici realitatea celor scrise în declaraţii şi contractele încheiate în situaţii de conflict de interese să nu mai poată fi anulate”.

„UDMR s-a opus în februarie 2005, în Guvern, adoptării declaraţiilor de avere detaliate şi publice, UDMR s-a opus luni de zile, în 2006, tot în Guvern, adoptării Legii ANI şi a contribuit, în Parlament, la respingerea, în 2006, a ordonanţei de înfiinţare a DNA (salvată de preşedinte, care a retrimis legea în Parlament)”, afirmă în comunicat europarlamentarul, care consideră că „ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia”.

Monica Macovei aminteşte că una dintre cele patru condiţionalităţi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) priveşte chiar Agenţia Naţională de Integritate: „înfiinţarea unei agenţii de integritate cu responsabilităţi în verificarea proprietăţilor şi a potenţialelor conflicte de interese şi emiterea de decizii obligatorii pe baza cărora pot fi luate sancţiuni descurajante”.

„Populaţia României are nevoie de ANI, adică de mecanisme de luptă cu corupţia care o sărăceşte. România are dreptul să fie în spaţiul Schengen. România vrea să fie tratată cu respect şi, ca atare, trebuie să îşi îndeplinească promisiunile făcute la intrarea în Uniune. Este timpul ca parlamentarii UDMR să treacă peste propriile interese şi să acţioneze în interesul public. Coaliţia să apere Legea ANI şi să nu cedeze niciunui şantaj”, spune Monica Macovei.

Legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) ar putea fi modificată radical în urma unor amendamente depuse de deputatul UDMR Marton Arpad la un proiect de lege iniţiat de deputatul Tudor Ciuhodaru.

Proiectul înaintat de Ciuhodaru a trecut de Comisia juridică din Camera Deputaţilor şi prevede, în esenţă, ca pe lângă declaraţiile de avere şi interese persoanele cuprinse în Legea 176/2010 să depună şi declaraţii de studii.

La acest proiect de lege, deputatul UDMR Marton Arpad a venit cu mai multe amendamente, prin care ANI ar pierde o parte semnificativă din atribuţiile sale, potrivit unor surse oficiale.

Astfel, Marton Arpad doreşte eliminarea art. 2 din Legea 176/2010 care prevede că ”Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 şi 2 şi se trimit Agenţiei copii certificate, împreună cu codul numeric personal al declarantului”.

Un alt amendament stipulează eliminarea dispoziţiilor alineatelor 4-7 ale art. 3, care instituiau obligaţia candidaţilor la funcţiile de preşedinte al României, deputat, senator, europarlamentar, consilier judeţean, consilier local, preşedinte al consiliului judeţean sau primar de a-şi depune declaraţii de avere şi interese.

De asemenea, deputatul Marton Arpad doreşte eliminarea art. 4 (1) care prevede că declaraţiile de avere şi interese se depun în termen de 30 de zile de la data numirii sau a alegerii în funcţie ori de la data începerii activităţii.

Deputatul UDMR propune şi eliminarea art. 5, alin. (1), care stipula că în cadrul entităţilor în care persoanele au obligaţia de a depune declaraţii de avere şi declaraţii de interese, în conformitate cu prevederile legale, se desemnează persoane responsabile care asigură implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese.

Marton Arpad nu este de acord nici ca ANI să mai afişeze pe site-ul său declaraţiile de avere şi interese (peste 2,5 milioane de asemenea declaraţii, în prezent).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata