EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

BNR sfătuieşte băncile greceşti să-şi facă rezerve de lichiditate

0

– Cele şase filiale de bănci elene au fost la banca centrală să discute planuri de acţiune care să intre în funcţiune la nevoie.

Băncile locale cu capital elen, dintre care două sunt în top 10, trebuie să-şi mărească lichiditatea şi să-şi pregă­tească rezerve în eventualitatea agravării problemelor cu care se confruntă băncile-mamă din Grecia – este una dintre cele mai importante recomandări făcute de BNR în contextul tensiunilor externe, scrie ZF.ro.

Şefii filialelor de bănci elene s-au întâlnit luni cu oficiali ai BNR pentru a discuta planurile de măsuri preventive care ar putea fi aplicate în ipoteza apariţiei unor probleme în relaţiile de finanţare cu băncile-mamă.

„A fost o discuţie de informare reciprocă în care am trecut în revistă măsurile care se pot lua dacă apar necazuri pe relaţia cu băncile-mamă. Preventiv, le-am recomandat să-şi crească lichiditatea, să-şi asigure rezerve pentru a contracara eventuale efecte de contaminare„, a spus Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR.

Şeful Supravegherii din BNR spune că pentru o bancă centrală este esenţial să fie pregătită să prevină situaţii dificile în contextul incertitudinii accentuate de pe piaţa financiară europeană. „Cine ar fi bănuit că Dexia va cădea? Trebuie să fii pregătit să previi.”

Principalele bănci elene au rămas ieri pentru a doua zi la rând în malaxorul bursei de la Atena, suferind pierderi dramatice.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.