EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Bulgarii continuă să strângă cureaua

0
Bulgarii continuă să strângă cureaua şi mai mult. Datele Institutului naţional de statistică arată că vânzările en detail s-au redus cu 3% într-un singur an, scrie marţi cotidianul sofiot Sega. Potrivit publicaţiei, aceasta este cea mai sigură dovadă că Bulgaria nu a ieşit încă din criza financiară.

Vânzările de mobilă şi produse electrocasnice s-au diminuat cu 6 la sută, cele de carburanţi – cu 5%, iar cele de îmbrăcăminte şi încălţăminte – cu 9%. În perioada august 2010 – august 2011 vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări au rămas la acelaşi nivel, iar cele de medicamente sunt singurele care au înregistrat o creştere, de aproape 7%.

În acelaşi timp, datele statistice ale Băncii Naţioanale a Bulgariei arată că depozitele populaţiei continuă să crească. Chiar dacă pare paradoxal că vânzările scad, iar depozitele cresc, această tendinţă este cât se poate de logică şi arată că ţara mai este în criză, scrie ziarul.

Aceasta pentru că oamenii fără venituri cumpără mai puţin, în timp ce persoanele care câştigă relativ bine preferă să nu-şi cheltuiască banii, ci să îi depună în bănci. Experţii susţin că acest comportament este rezonabil, având în vedere faptului că deasupra economiei europene şi mondiale norii devin din ce în ce mai negri, afirmă Sega.

Nu sună mai optimist nici declaraţiile ministrului finanţelor Simeon Diankov, citat de ediţia electronică a ziarului Dnevnik. Diankov afirmă că atât timp cât el va ocupa postul de ministru al finanţelor bulgarii nu vor primi un al treisprezecelea salariu pentru sărbătorile de Crăciun. Oamenii muncesc 12 luni şi nu este logic să primească 13 salarii, a declarat Diankov într-un interviu pentru postul de televiziune bTV.

El a spus că chiar dacă ar fi bani suficienţi nu ar permite acordarea unor premii de Crăciun în administraţia de stat. Ministrul bulgar nu a exclus totuşi posibilitatea ca pensionarii cu cele mai mici pensii să primească un spor pentru sărbătorile de iarnă. Trebuie să vedem dacă încetinirea economiilor europene va afecta Bulgaria în octombrie şi în noiembrie, dacă nu, am putea să facem ceva pentru cei mai săraci pensionari, a mai declarat Diankov.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.