Cadastrul General al României ar putea fi realizat de compania Samsung C&T Corporation

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi compania Samsung C&T Corporation ar putea colabora în parteneriat public-privat pentru realizarea Cadastrului General al României, acţiune programată să înceapă peste trei luni, potrivit unui comunicat al MDRT.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, s-a întâlnit, marţi, la Gyongju (Republica Coreea), cu vicepreşedintele companiei Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim.
În cadrul întâlnirii, oficialul român a menţionat mai multe proiecte ce ar putea fi implementate, printre acestea numărându-se realizarea Cadastrului General al României, în contexul în care MDRT a preluat coordonarea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Pentru realizarea Cadastrului General al României sunt necesare înregistrarea tuturor imobilelor de pe teritoriul ţării (terenuri şi clădiri), crearea hărţilor electronice şi publicarea datelor pe Internet pentru a fi uşor accesibile celor interesaţi reprezintă pentru România.

Citeste si:  APIA începe decontarea contravalorii schemelor de plăţi unice pe suprafaţă pentru anul agricol 2012 - 2013

„Procedurile de achiziţie vor demara în scurt timp, astfel încât peste trei luni să putem începe realizarea cadastrului, iar România să aibă, în sfârşit, o evidenţă clară a tuturor proprietăţilor imobiliare, aşa cum şi-a asumat în faţa instituţiilor internaţionale.

Din păcate, după douăzeci de ani de aplicare neunitară a unei legislaţii des modificate, referitoare la proprietate, suntem astăzi în situaţia în care suprafaţa de teren deţinută conform titlurilor emise de-a lungul timpului depăşeşte suprafaţa ţării. Aceasta înseamnă fie că proprietăţile se suprapun, fie că mai multe persoane au titluri pe aceleaşi terenuri”, a declarat Elena Udrea.
Ministrul Dezvoltării a adăugat că datele actuale nu permit elaborarea unor planuri de amenajare şi dezvoltare a teritoriului.

Citeste si:  Ponta: Cumpărătorii caselor RA-APPS pot decide dacă păstrează chiriaşii sau îi dau afară

„Nu tot fondul funciar este cadastrat, ceea ce înseamnă că nu se cunosc toţi proprietarii terenurilor, câteva consecinţe ale acestor realităţi fiind imposibilitatea elaborării de planuri de amenajare şi dezvoltare a teritoriului, de promovare a unor proiecte de dezvoltare economică la nivel regional, de delimitare a unităţilor administrativ-teritoriale, de edificare a construcţiilor civile”, a menţionat Elena Udrea.
Vicepreşedintele Samsung C&T Corporation, Yang-Bai Kim, a afirmat că este interesat să dezvolte operaţiunile companiei în România şi să colaboreze cu MDRT.

„Ne bucură să aflăm că în doar trei luni se poate demara un parteneriat public-privat pentru acest proiect atât de important. Suntem deosebit de interesaţi să participăm la implementarea lui. Am găsit deja soluţiile de finanţare şi suntem pregătiţi să facem această investiţie”, a afirmat, în cadrul întâlnirii, Yang-Bai Kim.

Citeste si:  Adrian Vasilescu (BNR): Ne aşteptăm anul acesta la o creştere economică între 0,5 şi 1%

Alte proiecte discutate cu reprezentanţii Samsung C&T Corporation s-au referit la Sala Polivalentă din Bucureşti şi eco-cartierul din Ghencea, ministrul Elena Udrea adresându-le invitaţia de a investi în cât mai multe ramuri ale industriei româneşti. Vicepreşedintele Yang-Bai Kim s-a arătat interesat de toate aceste proiecte şi a spus că va trimite în România echipe de specialişti pentru a le analiza şi pentru a găsi modalităţile optime de investiţie, este menţionat în comunicat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close