EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Ellen Tauscher, la Moscova în căutarea unui consens ruso-american pe tema scutului antirachetă

0
Lipsa unui progres în dialogul dintre Moscova şi Washington în privinţa apărării antirachetă este reliefată marţi de presa rusă. Experţii ruşi consideră că negocierile pe această temă vor fi continuate deja de următorul preşedinte al Federaţiei Ruse, care va fi ales în martie 2012.

Iar diplomaţia rusă susţine că nu există premisele desfăşurării unui Summit Rusia-NATO, eveniment ce ar urma să aibă loc în mai viitor la Chicago. Subsecretarul de stat american pentru securitate internaţională, Ellen Tauscher, efectuează totuşi, în cursul acestei săptămâni, o vizită în capitala rusă în speranţa atingerii unui consens.

Divergenţele dintre Rusia şi SUA în privinţa apărării antirachetă nu pot fi depăşite, titrează Kommersant, după ce a obţinut proiectul unei declaraţii comune pe care ar fi trebuit să o adopte preşedinţii rus şi american la summitul G8 de la Deauville, din luna mai.

În ultimul moment, partea americană s-a răzgândit. Acel eşec confirmă că divergenţele iscate de apărarea antirachetă sunt atât de puternice, încât părţile nu pot aproba nici măcar formulări inofensive, semnalează publicaţia. S

urse din Ministerul rus al Afacerilor Externe nu exclud că, dacă situaţia nu se va ameliora, programatul Summit Rusia-NATO din mai 2012 ar putea să nu mai aibă loc. Diplomaţia rusă vorbeşte despre „lipsa materialului în favoarea desfăşurării summitului Rusia-NATO”.

Rusia vrea să devină creditorul Europei, scrie Nezavisimaia Gazeta, precizând că Fondul naţional de bunăstare ar putea fi cheltuit pe achiziţionarea obligaţiunilor guvernamentale spaniole.

Rusia ar putea salva Europa de la destrămarea uniunii monetare, autorităţile de la Moscova fiind dispuse să cumpere obligaţiunile guvernamentale ale Spaniei, după cum a declarat consilierul prezidenţial pe probleme economice, Arkadi Dvorkovici. Agenţia de Rating Fitch a scăzut ratingul Spaniei cu două poziţii, până la „AA-„, ceea ce denotă că investitorii se îndoiesc de posibilitatea ţării de a-şi onora datoriile.

Vizita premierului rus Vladimir Putin în China este reflectată de cotidianul financiar Vedomosti. Partea rusă nu a reuşit să încheie un contract pe 30 de ani privind livrarea gazului spre China, afacerea de 300-450 de miliarde de dolari fiind amânată, informează ziarul, precizând că negocierile cu Beijingul durează de mai bine de 15 ani şi că an de an gigantul Gazprom aşteaptă semnarea acestui document.

Totuşi părţile au pregătit o serie de documente bilaterale, 17 fiind deja convenite, între care şi un memorandum de intenţie între grupul En+ şi monopolul chinez State Grid Corp. Companiile discută despre construirea unei staţii electrice cu o capacitate de 10 gigawaţi în Extremul Orient rus, inclusiv pentru exportul de energie în China. În acest scop, Rusia ar urma să atragă suma de 10 miliarde de dolari.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.