Europenii riscă balcanizarea, în sensul victoriei naţionalismului şi modelelor autoritare

Dacă nu vor apăra valorile fondatoare ale democraţiei, europenii riscă balcanizarea, în sensul victoriei naţionalismului, populismului, modelelor autoritare şi al triumfului egoismului, susţine Adam Michnik, strategul liberal al revoluţiei Solidarnosc, fondator al primului cotidian liber din imperiul sovietic, Gazeta Wyborcza, iar astăzi un editor şi intelectual de primă mărime al Noii Europe, într-un interviu publicat de cotidianul La Repubblica în ediţia de luni.

„În 1989 am fost în ofensivă pentru a regândi viitorul. Au fost două căi: cea democratică poloneză, cehă sau ungară sau cea ambiguă din Balcani. Acum, noi, toţi europenii sau aproape toţi, riscăm balcanizarea, în sensul victoriei naţionalismului, populismului, modelelor autoritare, al triumfului egoismului. Ieri se numeau în Balcani, de exemplu, Milosevic sau Tudjman, astăzi au alte nume, în inima UE. Nu ştim cum va fi viitorul, dar în faţa ameninţării unei balcanizări ca pericol de victorie a egoismelor în întreaga Europă prioritatea comună trebuie să fie lupta pentru valorile constitutive comune ale democraţiei”, a afirmat politologul polonez.

Succesul lui Donald Tusk în alegerile legislative de duminică din Polonia a fost „o victorie a Europei, a ideilor şi valorilor democratice şi liberale ale acesteia, o înfrângere a euroscepticilor şi nu în ultimul rând o înfrângere şi o lecţie pentru Biserică: episcopii au vrut să-l sprijine pe Kaczynski până la capăt şi s-au alăturat de fapt mesajelor sale autoritare.

Procedând astfel, au abandonat învăţăturile majore ale Papei Ioan Paul al II-lea, credo-ul său de dialog, nu au înţeles cât de mult s-a schimbat ţara şi au pierdut. Dar dreapta eurosceptică şi autoritară rămâne o provocare peste tot în Europa, de la Roma la Budapesta, din Scandinavia până la Rusia lui Putin”, susţine Michnik.

În întreaga Europă oamenii se tem şi nu ştiu încotro să meargă iar partide ca Dreptate şi Justiţie /PiS/ al lui Kaczynski propun peste tot pe continent răspunsuri simpliste la problemele extrem de complexe ale prezentului. Dacă în Polonia dreapta eurosceptică şi autoritară a pierdut o bătălie importantă, în întreaga Europă provocarea rămâne vie.

În est, cu Lukaşenko în Belarus, sau Ianukovici în Ucraina, iar în Vest cu Berlusconi, legea-căluş, ameninţarea cenzurii şi conflictul de interese, în Ungaria cu naţionalismul autoritar al premierului Viktor Orban, căluşul pus mass-media, poziţia dominantă a executivului asupra sistemului judiciar iar în Slovacia cu Fico.

”Într-o Europă unită dacă casa vecinului arde, toate condominiile riscă incendiuľ’, spune politologul polonez.

În multe ţări, sperietoarea folosită pentru a obţine voturi sunt imigranţii. Caucazieni şi uzbeci în Rusia, romi în Ungaria. În ţări precum Polonia, unde nu există minorităţi de acuzat, conflictul este între două idei ale democraţiei: autoritarism sau pluralism adevărat, toleranţă şi deschidere europeană şi multiculturală sau teamă, speranţă de viitor sau teamă de trecut şi rolul mass-media.

Peste tot există două proiecte. Pentru Tusk şi liberalii de pe întreg continentul, Europa este o şansă, pentru Kaczynski şi pentru toate dreptele filo-autoritare este ceva de care să te temi. Sloganul „mai multă Europă” lansat de Angela Merkel pentru a ieşi din actuala criză nu va niciodată motto-ul lor, spune Michnik.

În ceea ce priveşte Biserica din Polonia, Michnik crede că aceasta este divizată ca şi societatea. Cea mai mare parte a Bisericii s-a alăturat lui Kaczynski, deoarece acesta a promis să protejeze rolul ei în politică şi societate. Cine vrea prea mult nu obţine însă nimic. Tusk nu este

împotriva Bisericii, dar episcopii s-au aliniat perdantului. Aceasta reprezintă o detaşare de ideile Papei Ioan Paul al II-lea. Karol Wojtyla a fost un conservator în plan teologic şi doctrinar, dar a avut un concept de deschidere care a fost decisiv: dialog, diversitate, pluralism. Biserica poloneză orfană de Woytjla a revenit la ideile prebelice.

Radio Maryja, postul arhitradiţionalist pierde teren în ţară – este suficient să vezi succesul noului partid anticlerical, al lui Janusz Palikot, o formă probabil temporară dar nouă de protest şi libertară, nepopulistă de dreapta -, dar câştigă audienţă în rândul episcopilor

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.