EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Irlanda doreşte să menţină un proces de adopţie sigur

0
Schimbările sociale majore din Irlanda în anii ’70 au făcut ca foarte puţini copii irlandezi să fie disponibili pentru adopţie. Prin urmare, cuplurile irlandeze au căutat să adopte copii din străinătate, astfel că, începând cu anii ’80, au fost adoptaţi dintr-un număr semnificativ de locuri îndepărtate cum ar fi România şi America de Sud, relatează cotidianul Irish Times în ediţia de marţi.

Nu există nicio îndoială că milioane de copii la nivel mondial trăiesc în condiţii îngrozitoare, în instituţii de profil sau pe străzi. Unii dintre aceştia, inclusiv cei care trăiesc alături de familiile lor, se confruntă cu ameninţarea sclaviei sexuale şi a altor tipuri de sclavie.

Nu există nicio îndoială că aceşti copii ar beneficia enorm de pe urma adopţiei de către o familie stabilă şi iubitoare. În plus, în întreaga lume dezvoltată, există sute de mii de oameni care doresc cu disperare să adopte un copil.

Cu toate acestea, scrie Irish Times, dezechilibrul dintre bogăţia şi puterea părinţilor adoptivi din economiile avansate şi părinţii din ţările care dau copii spre adopţie transformă acest proces într¬un teren minat, cu un potenţial enorm pentru corupţie şi pentru supunerea femeilor tinere şi adesea vulnerabile la presiuni din partea unor intermediari fără scrupule pentru a-şi da copii lor spre adopţie.

Convenţia de la Haga privind adopţia internaţională este o încercare de a contracara astfel de presiuni şi de a asigura faptul că, atunci când are loc o adopţie internaţională, consimţământul este dat liber, că se încearcă mai întâi plasarea copilului la nivel local şi că adopţia nu este o tranzacţie comercială. Irlanda a aderat la această convenţie anul trecut, iar noua Autoritate privind adopţia se concentrează acum pe adopţia din alte ţări semnatare ale convenţiei de la Haga.

Vietnamul a fost una din ţările de unde au fost adoptaţi copii în Irlanda, în ultimul deceniu, însă în 2008 au început să apară zvonuri despre o posibilă corupţie în procesul de adoptare. În 2009, Serviciul Social Internaţional din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite a publicat un raport, potrivit căruia, circumstanţele în care copiii au devenit disponibili pentru adopţie în Vietnam au fost” neclare şi tulburătoare” şi păreau să fie influenţate de cerere. Vietnamul urmează să semneze Convenţia de la Haga la începutul anului viitor.

În trecut, autorităţile irlandeze au fost mai puţin riguroase în a se asigura că procesul adopţiilor internaţionale îndeplineşte cele mai înalte standarde, însă acest eşec a fost corectat prin Legea privind adopţiile, adoptată anul trecut.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.