EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Mai au nevoie palestinienii de Tony Blair?

0
În lunga sa cursă cu obstacole pentru obţinerea unui stat, conducerea palestiniană încearcă să-l debarce pe cel pe care l-a considerat un element important în atingerea acestui scop: trimisul special al Cvartetului pentru Pace în Orientul Mijlociu şi fost premier britanic, Tony Blair.

Artizanul cooperării israeliano-palestiniene şi aliatul premierului Salam Fayad este văzut azi la Ramallah, ca „un mediator proisraelian”, notează marţi ziarul El Mundo.

Petiţia depusă la ONU de preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, cerând un stat cu drepturi depline mai presus de dialogul cu Israelul, a rupt lanţul temerilor şi al tabuurilor. Dacă OEP îndrăzneşte să-l critice public pe însuşi preşedintele SUA, Barack Obama, de ce să nu facă acelaşi lucru şi cu trimisul Cvartetului, lipsit de instrumente reale de presiune şi de influenţă?

Lanţurile au căzut iar insinuările au trecut la atacul direct.

Şeful OEP, Mohamed Shtaya, este de părere că „Blair nu mai este un obiectiv şi nu mai are utilitate”. În opinia lui, deja nu mai poate fi „un mediator neutru şi fiabil”. Mesajul fără ocolişuri al lui Shtaye, unul din principalii consilieri ai preşedintelui Abbas sparge mai multe luni de tăcere furioasă: „Nu aşteptăm prea multe de la Cvartet.

Există nemulţumire faţă de trimisul său, domnul Tony Blair. Aprecierea noastră privind activitatea lui este că nu serveşte la numic. A dovedit o clară inclinaţie spre Israel şi şi-a pierdut o mare parte din credibilitate. Sperăm ca Cvartetul să reconsidere numirea acestei persoane”.

„În ultimul timp Blair vorbeşte ca un diplomat israelian şi nu face decât să vândă politicile acestei ţări. De aceea a devenit inutil pentru noi”, a adăgat veteranul lider Nabil Shaat care, spre deosebire de Shtayą nu-i cere public demisia deşi o consideră „evidentă şi obligatorie”.

„Blair a dat dovadă de o atitudine negativă faţă de demersul nostru la ONU”, a asigurat el. Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) a ieşit la atac fără să-şi disimuleze iritatea. „Vom continua să lucrăm cu Tony Blair, în postura sa de trimis al Cvartetului”, a nuanţat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei, Nabil Abu Rudeina, precizând: „Vom colabora până când va fi schimbat”. Rolul lui Blair este fundamental pentru dinamica internă a Cvartetului.

Intr-o dinamică extrem de particulară şi tradiţională. Mai mult decât să medieze între israelieni şi palestinieni, britanicul intervine mai degrabă între protagoniştii Cvartetului care au interese diferite. SUA, cu Israelul; Rusia, cu palestinienii; ONU, jucând rolul de arbitru în aşteptarea evenimentelor; Uniunea Europeană afişând dezbinare /cele mai pro-palestiniene Suedia şi Spania împotriva celor proisraeliene Germania şi Italia), de exemplu.

Palestinienii au azi două entităţi politice separate (Cisiordania şi fâşia Gaza ) şi trei nuanţe (Al Fatah, al lui Abbas, islamistul Hamas şi premierul Fayad). In opinia Hamas, Blair este un agent sionist încă de la numirea sa acum patru ani. Potrivit Mukata /reşedinţa prezidenţială/ „Blair este terminat”. Iar după părerea lui Fayyad, Blair „mai poate încă să-i sprijine mult pe palestinieni zilele acestea”.

Întrebat despre aceste păreri, în biroul său din Hotel American Colony din Ierusalimul de Est, Blair a dat drept răspuns lipsa de anarhie şi de terorişti pe stradă. „Când am fost numit acum patru ani, nu te puteai duce la Jenin sau Nablus. ANP asigură acum securitatea în toată Cisiordania unde economia a crescut cu zece la sută. Turismul s-a triplat.

Este încă drum lung de parcurs, dar lucrurile s-au schimbat”, asigură Blair. Până atunci, palestinienii bifează al cincilea obstacol din cursa lor cu obstacole urcându-se în avionul ONU. Dincolo de ambiţiile personale, problema este amprenta deja marcată cu putere dar pierdută în labirintul unui Cvartet heterogen, conchide ziarul.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.