Marea Britanie se va confrunta cu cele mai înalte rate ale sărăciei în rândul copiilor

Marea Britanie se va confrunta cu cele mai înalte rate ale sărăciei absolute şi relative şi nu va putea atinge obiectivele stabilite de legea „Child Poverty Act”, a avertizat ”Institute of Fiscal Studies” /IFS/, un think-tank de primă mărime din domeniul finanţelor publice din Marea Britanie, citat de cotidianul britanic The Guardian în ediţia de marţi.

„Sărăcia absolută şi cea relativă în rândul copiilor sunt prognozate să fie de 23% şi respectiv 24% în perioada 2020-2021.

Procentele trebuie comparate cu obiectivele de 5% şi 10% stabilite în Child Poverty Act (2010)”, relevă IFS, care precizează că este „cea mai înaltă rată a sărăciei absolute în rândul copiilor de după perioada 2001-2002 şi cea mai înaltă rată a sărăciei relative în rândul copiilor de după 1999-2000”.

Reorganizarea drastică de către guvern a sistemului de impozite şi beneficii va duce la intrarea a 400.000 copii în stare de sărăcie relativă în timpul mandatului actualului legislativ, ceea ce face ca Marea Britanie să nu poată atinge obiectivele obligatorii de reducere a sărăciei în rândul copiilor până în 2020, potrivit IFS.

Într-o evaluare sumbră a modificărilor din noul contract social al guvernului, IDF a relevat că numărul copiilor aflaţi în stare de sărăcie absolută în 2015 va creşte cu 500.000, până la 3 milioane, dar mai rău, până în 2020, 3,3 milioane de tineri – aproape unul din patru copii – se vor găsi în stare de sărăcie relativă.

Acest lucru înseamnă că obiectivul de reducere a sărăciei în rândul copiilor la 10% sau mai puţin nu va fi atins şi reprezintă o creştere de 800.000 comparativ cu cifrele pentru 2011.

Un copil este considerat a fi în sărăcie relativă dacă trăieşte într-o familie al cărei venit este sub 60% din media din acel an, şi în sărăcie absolută dacă trăieşte într-o familie al cărei venit real este sub 60% din media pe 2010-2011 – o perioadă stabilită ca punct de referinţă în Child Poverty Act.

IFS a avertizat că se aşteaptă ca venitul mediu să scadă cu aproximativ 7% în termeni reali – cea mai mare scădere de trei ani din ultimii 35 de ani – chiar în anii de dinainte ca noul sistem de protecţie socială să fie introdus.

Reformele coaliţiei aflate la guvernare marchează o breşă decisivă faţă de politica de redistribuire ascunsă a laburiştilor, care a dus la cheltuieli crescute semnificativ privind beneficiile şi creditele fiscale pentru familiile cu copii.

Sărăcia în rândul copiilor a scăzut cu aproape un sfert în perioada 1998-2009, dar acest lucru nu a fost suficient pentru ca guvernul să atingă obiectivul de reducere la jumătate a sărăciei în rândul copiilor.
Paul Johnson, directorul IFS, a declarat că au existat consecinţe în creşterea cheltuielilor privind creditele fiscale pentru „stimulentele muncii”.

Constatând că David Cameron pe vremea când era în opozitie a ţinut discursuri în care spunea că „lupta împotriva sărăciei relative este un obiectiv politic central” şi că „a pune capăt sărăciei în rândul copiilor este esenţial pentru ameliorarea bunăstării copilului”, Johnson a spus că există acum „un decalaj colosal între retorică şi realitate”.

„Chiar dacă ar exista o creştere uriaşă a resurselor puse la dispoziţie, este greu de văzut cum sărăcia în rândul copiilor ar putea scădea suficient pentru a atinge acest obiectiv presupus obligatoriu în doar nouă ani”, a declarat el pentru The Guardian.

Activiştii care fac campanie au descris raportul ca fiind „devastator”, afirmând că miniştrii practic „au negat” sărăcia.

„Acest raport devastator pune în pericol strategiile guvernului privind sărăcia şi mobilitatea socială”, a declarat Alison Garnha

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.