Piaţa jocurilor de noroc a scăzut dramatic în ultimii trei ani, potrivit asociaţiei de profil

Piaţa jocurilor de noroc a scăzut dramatic în ultimii trei ani, de la cifre de afaceri anuale de circa 2 miliarde euro în 2008 la aproximativ 200 milioane de euro în acest an, din cauza crizei dar şi a barierelor legislative şi fiscale, a decarat marţi, Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Pariorilor şi Reprezentantul Cazinourilor din România.

„Acum piaţa este undeva la 150 – 200 milioane euro. Piaţa era la cifre cu mult mai mari dar criza şi fiscalitatea a făcut ca multe dintre afacerile cu jocuri de noroc, de la cazinouri la mici locaţii autorizate cu diferite jocuri să se închidă.

Acum legea prevede că statul trebuie să ia 25 la sută din câştigurile efectiv realizate. Noi am propus introducerea unui sistem, la jocurile gen slot-machines sau alte jocuri de acest tip la care este greu să calculezi câştigul efectiv”, a spus Sorin Constantinescu, cu ocazia unei conferinţe dedicate pieţei jocurilor de noroc din România.

Acesta a spus că statul a încasat anul trecut circa 1 miliard de lei din taxe aplicate pieţei jocurilor de noroc, iar pe primele şase luni ale acestui an încasările au scăzut cu 30 de procente, a mai spus reprezentantul Cazinourilor din România.

În afara crizei, statul pierde foarte mulţi bani şi din cauza lipsei unei pieţe a jocurilor on-line, care în Europa este foarte dezvoltată.

Potrivit reprezentanţilor pieţei jocurilor de noroc, modificarea legislaţiei în sensul introducerii unui sistem diferit de taxare la unele jocuri de noroc precum slot-machines şi ruletă, care oricum sunt greu de impozitat, şi reglementarea pieţei jocurilor de noroc on-line ar aduce suplimentar 100 milioane de euro anual la bugetul de stat.

Dacă în perioada 2009 – 2010 organizatorii şi participanţii la astfel de jocuri on-line puteau fi pedepsiţi cu închisoarea, acum legislaţia a fost modificată, însă este permisă numai organizarea.

„În continuare este interzis să joci pe site-uri neautorizate astfel de jocuri, iar cum niciunul nu este autorizat atunci circa 500.000 de români, care joacă anual pe astfel de site-uri, sunt pasibili de închisoare de la şase luni la trei ani. În plus, legea nu încurajează licenţierea în România a unei companii specializate pe astfel de jocuri sau care să aibă ca obiect acest joc şi nici autorizarea acestei activităţi pentru că se percep taxe mari”, a arătat Cristian Costea, avocat partener, Boştină şi Asociaţii.

Acesta a precizat că Legea care reglementează aceste jocuri de noroc online, mai exact HG 823/2011, conferă cadru legal pentru organizarea acestor jocuri, dar nu vorbeşte despre clienţi, nici despre cine va juca rolul de operator de monitorizare şi raportare a pieţei jocurilor de noroc online, iar fără aceste organisme, fie private sau de stat, nu se poate aplica legea.

În afara acestui aspect, legea prevede taxe ridicate, care merg de la cel puţin 250.000 de lei din încasările efectiv realizate pentru pariuri online pentru autorizaţia de exploatare până la cel puţin 400.000 de lei din încasările efectiv realizate pentru jocurile de noroc online.

La aceste bariere se adaugă şi probleme de concurenţă, având în vedere că există în lege obligativitatea constituirii ca persoană juridică a companiilor care prestează astfel de servicii, ceea ce ar putea declanşa procedura de infringement mai ales că acest lucru contravine unele prevederi ale Uniunii Europene.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata