EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Poluanţii chimici sunt responsabili pentru îngustarea arterelor

0
Un studiu suedez publicat în revista americană Environmental Health Perspectives a descoperit pentru prima dată legătura dintre poluanţii chimici prezenţi în aer şi ateroscleroză, o boală caracterizată prin îngustarea arterelor şi care poate provoca boli cardiovasculare.

Este cunoscut de mult timp că poluanţi cum ar fi dioxina, pesticidele sau bifenilii policloruraţi (PCB)se acumulează în ţesuturile adipoase şi de-a lungul pereţilor interni ai arterelor, dar este pentru prima dată când se demonstrează corelaţia dintre expunerea la acest tip de poluanţi şi riscul de ateroscleroză.

Studiul s-a realizat pe baza examinării concentraţiei acestor compuşi chimici în sângele a 1.000 de suedezi rezidenţi în oraşul Uppsala (din sud-estul Suediei) şi în urma evaluării stării arterelor acestora cu ajutorul ultrasunetelor.

Autorii studiului au constatat că persoanele cu concentraţia cea mai ridicată de poluanţi în sânge erau şi cele care aveau arterele cele mai groase şi prezentau cea mai mare acumulare de grăsime pe pereţii arterelor.

„Aceste concluzii arată că poluanţii organici cu durată de viaţă îndelungată în aer ar putea determina apariţia aterosclerozei şi să conducă astfel la decese datorate bolilor cardiovasculare” asigură profesorul Lars Lind de la departamentul pentru Ştiinţe Medicale al Universităţii Upssala.

„În Suedia şi în numeroase alte ţări din lume, multe dintre aceste substanţe sunt la ora actuală interzise, însă dat fiind faptul că durata lor de viaţă este foarte lungă, ele rămân mult timp prezente în aer”, subliniază la rândul său unul dintre autorii studiului, profesorul Monica Lind de la Institutul Karolinska Institutet din Stockholm.

Noi ingerăm aceşti poluanţi odată cu alimentele pe care le consumăm şi din cauza faptului că ei se acumulează în organism, nivelul lor creşte odată cu trecerea anilor”, a mai precizat ea.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.