EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Rusia vrea să devină creditorul Europei: un gest mai mult politic, decât economic

0
Rusia ar putea deveni salvatoarea Europei în faţa pericolului ca uniunea monetară europeană să se destrame. O asemenea perspectivă a fost adusă luni în discuţie de consilierul preşedintelui Medvedev, Arkadi Dvorkovici, notează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Între timp, agenţia Fitch a redus ratingul de creditare al Spaniei cu două poziţii, până la „AA-„, fapt care atestă temerile investitorilor în ceea ce priveşte posibilitatea acestei ţări de a-şi onora obligaţiile la credite.
Experţi independenţi intervievaţi de ziarul rus menţionat sunt convinşi că, ajutând acest stat problematic, Rusia urmăreşte în special obiective politice: să se afirme ca un creditor al zonei euro şi să obţină din partea Spaniei sprijin pentru proiectele ruseşti în Europa.

Potrivit lui Dvorkovici, tema a fost discutată în cadrul Forumului de dezvoltară milenară, desfăşurat la Moscova, între fostul ministru al finanţelor Aleksei Kudrin, care a rămas reprezentantul din partea Rusiei la Banca Mondială şi FMI, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, şi ministrul spaniol al economiei şi finanţelor, Elena Salgado.

„Aşteptăm ca ţările europene să anunţe o strategie concretă şi coerentă de depăşire a crizei. Dacă în cadrul acestei strategii va fi necesar sprijinul din partea Rusiei şi altor ţări BRICS /Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud/, noi suntem deschişi să acordăm un asemenea sprijin”, a spus Dvorkovici.

La ora actuală, datoria de stat a Spaniei se ridică la 67% din PIB. Conform Tratatului de la Maastricht, datoria de stat a ţărilor din UE nu trebuie să depăşească 60% din PIB. Pe fondul altor ţări europene, situaţia Spaniei nu este atât de proastă.

Astfel, datoriile Germaniei au depăşit 80% din PIB, ale Franţei se ridică la 87%, ale Portugaliei – la 106%, iar ale Greciei – la 166%. Cu toate acestea, economia spaniolă stârneşte îngrijorări din ce în ce mai mari din partea investitorilor, care se aşteaptă ca deteriorarea acesteia să continue.

Diminuarea ratingului de creditare echivalează cu noi probleme pentru Spania. Obligaţiunile companiilor de stat spaniole stârnesc destulă reticenţă inclusiv din partea Ministerului de Finanţe al Rusiei. În pofida faptului că, în martie 2011, Ministerul a suspendat interdicţia de a investi în obligaţiuni irlandeze şi spaniole /impusă în octombrie 2010/, preluarea de către statul rus a obligaţiunilor spaniole riscante s-ar putea solda pentru Rusia cu o cheltuire ineficientă a fondurilor.

„Disponibilitatea Rusiei de a risipi bani, în condiţiile unui buget care se poate prăbuşi la orice scădere bruscă a preţurilor la petrol, este un lucru îngrijorător”, consideră experta rusă Marina Mişuris, care aminteşte că Rusia a promis deja credite Ciprului şi Venezuelei.

„Acum se discută pe marginea unui posibil credit acordat Spaniei. Întrebarea este dacă vor ajunge bani pentru toate aceste planuri? Probabil, guvernul rus este convins că preţurile ridicate la petrol se vor menţine”, opinează Mişuris.

În intenţia Rusiei de a răscumpăra obligaţiuni riscante experţii ruşi văd nu atât un scop economic, cât mai degrabă unul politic. „Atunci când va răscumpăra obligaţiuni europene, Rusia va acţiona în cadrul BRICS. La ora actuală, acest bloc are posibilitatea excelentă de a se manifesta, iar acţiunea de răscumpărare este o modalitate de a se impune.

De aceea, este absolut posibil ca Rusia să urmeze exemplul Chinei, care răscumpără demult datorii ale celor mai problematice ţări ale Europei”, comentează experta rusă Tamara Kasianova, director general al companiei de audit „2K-Consultaţii în afaceri/Morison International”.

În opinia Tamarei Kasianova, „în condiţiile în care acutizarea crizei nu va putea fi evitată, datoriile Spaniei vor deveni o povară suplimentară pentru economia rusă”. De altfel, potrivit specialistei, chiar „dacă Europa îşi va rezolva problemele legate de datorii, Rusia nu va obţine dividende foarte mari din banii investiţi în datoriile spaniole: economiile ţărilor europene problematice – Spania, Portugalia, Grecia – nu au potenţial pentru o creştere vertiginoasă”.

După cum precizează Kasianova, Spania este singura dintre ţările europene problematice în care Rusia ar putea investi bani din Fondul bunăstării naţionale. Nu este exclus ca în schimbul încrederii acordate de Rusia, Spania să-şi ofere sprijinul pentru proiectele ruseşti din Europa.

„În această afacere este important discountul pe care îl va negocia Rusia şi cât de adecvat va fi acesta riscului existent”, subliniază economistul Rostislav Futalo. Acesta subliniază că, „pe lângă componenta economică, Rusia ar putea fi interesată şi de cea politică”. „Federaţia Rusă ar putea miza

în viitor în cadrul negocierilor politice pe utilizarea statutului său de creditor al unei ţări europene”, afirmă expertul.

Potrivit directorului general al companiei „FinExpertiza”, Agvan Miakelian, „prin răscumpărarea de obligaţiuni spaniole, Rusia îşi asumă un sacrificiu conştient”. „Acesta este un semnal suplimentar al faptului că economia rusă este atât de puternică, încât poate ajuta chiar şi Europa”, conchide la rândul său Marina Mişuris.

În opinia experţilor intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta, ajutorul acordat Rusiei ţărilor din zona euro nu va putea schimba prea mult evoluţia crizei datoriilor, însă va avea totuşi un anumit efect.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.