EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

SC RCS&RDS SA – amendat pentru neintroducerea GSP TV în oferta sa

0
Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au decis, marţi, să amendeze SC RCS&RDS SA, cu 10.000 de lei, pentru că nu a introdus în oferta sa GSP TV, post liber la retransmisie.

CNA a stabilit că SC RCS&RDS SA a încălcat prevederi din articolul 82 al Legii audiovizualului conform cărora orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

„CNA a sancţionat RCS&RDS pentru că nu a respectat somaţia primită în sensul de a introduce în reţea postul GSP TV, post liber la retransmisie şi liber de condiţionări tehnice sau financiare. Urmează ca în şedinţa de joi să analizăm plângeri ale RCS&RDS la adresa Antena Group, în care se reclamă că ar exista o condiţionare pentru canalele Antena 1 şi Antena 3. Analiza se va face din perspectiva aplicării articolului 82 din lege”, a declarat preşedintele Consiliului, Răsvan Popescu.

Mihai Dinei, reprezentantul SC RCS&RDS SA, a spus că grupul Antena TV are trei canale incluse în lista posturilor care trebuie incluse în oferta de servicii de programe pentru respectarea principiului must carry.

„Societatea noastră are o experienţă extraordinar de neplăcută în relaţia cu acest grup”, a declarat Dinei, precizând că SC RCS&RDS SA se confruntă cu litigii privind Antena 1 şi Antena 3.
Întrebat dacă are vreo dovadă că se cer bani pe GSP TV, reprezentantul SC RCS&RDS SA a răspuns negativ.

„Nu avem o dovadă, dar nu putem avea nicio garanţie că acest GSP TV nu o să fie ca şi Antena 1 sau ca şi Antena 3”, a spus Mihai Dinei.

El a menţionat că are informaţii de la operatori de cablu mici.

„Puteţi solicita un punct de vedere al operatorilor de cablu mici, eu am cerut, am informaţiile acestea (…) s-a majorat tariful în momentul în care s-a introdus GSP TV în grilă, pentru acel pachet de canale contra cost s-a introdus GSP în grilă, s-a majorat tariful, ulterior GSP a devenit must carry, s-a diminuat tariful, dar nu cu suma cu care s-a majorat, ci cu o sumă mult mai mică, prin urmare o sumă reprezentând un cost pentru distribuţia acestui canal există”, a declarat reprezentantul SC RCS&RDS SA.

El a adăugat că trebuie aplicate cu prioritate directivele europene.

Anterior, pe 4 octombrie, membrii CNA i-au audiat pe reprezentanţii SC RCS&RDS SA şi Antena Group.

Potrivit lui Mihai Dinei, experienţa pe care SC RCS&RDS SA a avut-o cu grupul de firme din grupul Antena este „destul de delicată”, în sensul că pentru Antena 1 şi Antena 3 i se pretind sume de bani pentru retransmisie.

În acest context vă rog să apreciaţi în ce măsură societatea noastră îşi permite riscul de a introduce în grila de programe postul GSP TV, riscând ca peste o perioadă de timp să i se pretindă diferite sume, nu ştiu sub ce pretext, dar probabil că tot pentru retransmisie. Nu are importanţă forma în care este cerută această sumă, important este că suma se pretinde”, a afirmat Mihai Dinei.

Pe de altă parte, Mirela Bomboe, reprezentant al trustului Intact, a spus că postul GSP TV este liber la retrasmisie fără condiţionări tehnice sau financiare.

„Este cel puţin ciudată această modalitate de eschivare de la o prevedere legală până la urmă, care le incumbă”, a afirmat Bomboe referitor la RCS&RDS.

Ea a menţionat că se aştepta de la reprezentanţii RCS&RDS să vină cu dovezi în faţa CNA şi nu cu informaţii „din piaţă sau de la colţul străzii sau din parcare”.

„Noi nu am pretins bani pentru GSP, toate contractele care au existat până la momentul declarării postului must carry au încetat, s-au trimis notificări către toţi cabliştii în acest sens şi ca atare nu se mai pretinde nicio sumă de bani referitor la postul GSP TV”, a informat Mirela Bomboe.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.