EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Se întâmplă: America a declarat război comercial Chinei

– Senatul american reproșează Chinei că distruge locurile de muncă din Statele Unite din cauza subevaluării yuanului care facilitează exporturile chineze. Aseară americanii au votat un text de lege care prevede sancționarea statelor care își subevaluează moneda, ceea ce înseamnă o grea lovitură dată exporturilor chineze și așa greu încercate de o cerere mondială în scădere, scrie Capital.ro

Textul prevede punerea în aplicare a unor drepturi și controale suplimentare la vamă la importurile din aceste state. Cea mai vizată țară: China.

În fiecare zi pierdem joburi din cauza practicilor chineze. Nu ne permitem să stăm și să nu facem nimic„, spune Charles Schumer, senator american.

Problemele americanilor cu deficitul bugetar, cu datoria publică și cu șomajul îi obligă să își revizuiască atitudinea față de principalii parteneri comerciali. Dacă din relația cu statele dezvoltate europene și cu Japonia a avut de câștigat datorită deprecierii dolarului, din relația cu China pierde anual miliarde de dolari. Lucru considerat inacceptabil în actualele condiții economice.

O apreciere semnificativă a monedei chineze (renminbi sau yuan) ar reduce cu o treime deficitul comercial al SUA și ar micșora, chiar dacă nu semnificativ, șomajul din SUA. Mai exact, o apreciere de 20% a yuan-ului ar scădea deficitul comercial al SUA cu până la 100 de miliarde de dolari, iar jumătate din această reducere ar veni din creșterea exporturilor către China.

Un economist din Australia, citat de Reuters, estimează că o apreciere cu 20% a yuan-ului ar reduce cu 12% PIBul chinez.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata