Sistemul de sănătate ar putea acoperi costurile de înmormânare pentru cei care donează organe

Donatorii de organe ar putea avea cheltuielile de înmormântare plătite de către sistemul de sănătate /NHS/, în conformitate cu o propunere de a încuraja mai multe milioane de oameni de a figura pe lista donatorilor, relatează Daily Mail în ediţia de marţi.

În prezent, lipsa de organe de transplant adecvate a creat o listă de 8.000 de persoane în Marea Britanie care aşteaptă operaţia salvatoare. Pe de altă parte, în condiţiile în care sunt necesari în medie trei ani pentru ca un donator compatibil să devină disponibil, trei persoane de pe listă mor în fiecare zi.

În condiţiile în care o înmormântare tipică costă câteva mii de lire sterline, propunerea ca NHS să plătească o sumă „rezonabilă”, între 1.500 şi 5.000 de lire ar putea fi un stimulent pentru mulţi de a se alătura Registrului donatorilor de organe.

Cu toate acestea, a fost avansată temerea că familiile ar putea ajunge în situaţia de „a se baza” pe ruda lor bolnavă pentru a face economie la cheltuielile de înmormântare.

Ideea figurează într-un raport al Nuffield Council on Bioethics, care a petrecut 18 luni analizând modalităţi de a stimula oferta de organe.

Cu toate acestea, organismul amintit a exclus dintre posibilităţile analizate o schimbare legislativă care ar permite plata donatorilor, explicând că este important să se păstreze caracterul altruist al acţiunii.

De asemenea, raportul se opune unui sistem în care se presupune că toată lumea consimte la donarea de organe cu excepţia cazului în care cineva se scoate din registru sau familia obiectează după moarte.

Deşi un sistem similar este luat în considerare în Ţara Galilor, raportul este de părere că e nevoie de o „cercetare serioasă” pentru a determina dacă acest lucru poate marca într-adevăr o diferenţă în numărul de donatori.

În prezent, Registrul donatorilor de organe a atins un nivel record de înregistrări, în condiţiile în care în paginile sale figurează 18 milioane de oameni – aproximativ 30 la sută din populaţie, deşi NHS şi-a fixat ca scop creşterea prezenţei acestora la 25 de milioane până în 2013.

În plus, persoanele de culoare şi cele de origine asiatică trebuie să aştepte de trei ori mai mult pentru un transplant, din cauza lipsei de donatori în aceste comunităţi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.