Statele din Europa Centrală şi de Est vizează achiziţionarea de avioane de luptă în următorii 10 ani

Intr-un moment de reduceri în bugetele apărării, o serie de achiziţii de avioane de luptă planificate de statele Europei emergente în următorii câţiva ani constituie un impuls binevenit pentru o industrie de apărare supusă asediului, susţine luni un articol apărut pe blogul ‘Beyondbricks’ al cotidianului Financial Times.

Pe parcursul următorilor 10 ani, un număr de până la opt ţări va viza achiziţionarea de noi avioane, ceea ce face ca industria de apărare să se aştepte la vânzarea unui număr de până la 250 de aeronave. Potrivit unor surse din industria menţionată, Bulgaria urmăreşte achiziţionarea a 16 avioane, România a 24-48, Serbia a 18-22, Croaţia a 12-24 , Slovacia a 12-15, Polonia a 32, şi Turcia a 40-80 de avioane.

Unul dintre primele state care va face astfel de achiziţii va fi însă Republica Cehă, care-şi va anunţa în curând intenţia de a cumpăra 14 avioane supersonice de luptă. Cabinetul de la Praga va primi „în câteva săptămâni” un raport de la Ministerul Apărării privind oferta, în scopul de a lansa procesul de achiziţie la sfârşitul lunii martie, potrivit unei surse de rang înalt din guvern.

Odată cu criza globală care a redus bugetele apărării, aceste oferte sunt considerate esenţiale pentru o industrie care suferă de pe urma reducerii costurilor şi pierderii locurilor de  muncă.

Spre exemplu, BAE Systems, partenerul principal în cadrul consorţiului Eurofighter, a anunţat la 27 septembrie că o scădere în comenzile pentru avioanele sale de luptă va necesita o reducere a locurilor de muncă cu aproximativ 3.000.

În acest context, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat în septembrie, la o reuniune desfăşurată la Londra, că într-o perioadă de scădere a cheltuielilor pentru apărare, costul echipamentelor militare creşte mai repede decât PIB-ul şi inflaţia. Soluţia, a spus el, este o „apărare inteligentă” – constând în prioritizare, specializare şi căutarea de soluţii multinaţionale.

O apărare inteligentă este lucrul de care are nevoie Republica Cehă. În condiţiile în care contractul de închiriere, pe 10 ani, a celor 14 avioane de luptă Gripen se încheie în 2015, Praga vizează achiziţionarea a 14 avioane supersonice, pentru a-şi putea menţine angajamentele în cadrul NATO, deşi acest scop vine pe fondul unei reduceri a bugetului apărării şi a unei creşteri a nemulţumirii publice cu privire la un val de scandaluri de corupţie ce au implicat apărarea.

Pe de altă parte, reducerile din domeniul apărării au fost atat de severe încât Rasmussen a crezut că este necesar să intervină, scriindu-i premierului ceh Petr Nečas în luna iulie, pentru a-l avertiza că un buget destinat apărării mai mic decât cei 2% din PIB promişi atunci când Cehia a aderat la Alianţă ar putea submina rolul ţării în misiunile comune ale NATO. În acest an, cheltuielile pentru apărare în Republica Cehă vor fi de 1,15% din PIB, faţă de 1,4 procente în 2010.

Saab este compania preferată pentru achiziţia dorită de Republica Cehă, în condiţiile în care din mai multe motive, avioanele sale de luptă Gripen reprezintă alegerea cea mai economică. Pe de altă parte, deşi analiştii susţin că avioanele Typhoon, construite de către consorţiul Eurofighter (format din companiile EADS Deutschland, EADS Casa din Spania, BAE Systems şi Alenia Aeronautica din Italia), reprezintă cele mai bune avioane de luptă aflate azi pe piaţă, ele au o capacitate operaţională şi un preţ prea mare pentru Praga.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.