EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Urmărirea penală a Iuliei Timoşenko – o revenire la metodele staliniste

0
Un verdict în cazul fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko era aşteptat săptămâna aceasta, prilej pentru Nina Hruşciov, nepoata fostului lider sovietic, de a-şi aminti în paginile publicaţiei americane The Daily Beast de „zilele negre ale URSS”, adică de „epoca stalinistă”.

De când s-a destrămat Uniunea Sovietică, politicieni şi oameni de afaceri ruşi încearcă să inspire o nouă viaţă în diverse practici sovietice. Rezultatele frizează de cele mai multe ori kitsch-ul, însă nu cauzează prejudicii. Oligarhii îşi împodobesc birourile cu portrete suprarealiste ale lui Stalin, îmbrăcat în uniforma sa preferată, albă ca cea a unui vânzător ambulant de îngheţată.

Mamele îşi îmbracă odraslele în retro-uniforme pioniereşti, iar într-unul dintre restaurantele din Sankt-Petersburg se difuzează non-stop un colaj de documente în care „străbunicul Nikita Hruşciov” rosteşte discursuri sau vizionează modele noi de tractoare, relatează Nina Hruşciov, la ora actuală profesor la Universitatea New School din New York.

Însă, urmărirea penală a Iuliei Timoşenko trezeşte în Nina Hruşciov amintiri despre „zilele negre ale Uniunii Sovietice” şi, în opinia sa, „marchează un nou antirecorď. Statul postsovietic Ucraina readuce la viaţă una dintre inovaţiile patentate de sistemul sovietic represiv: procesul politic demonstrativ.

Desigur, „proces demonstrativ” mai este denumit uneori şi arestarea, iar apoi condamnarea oligarhului Mihail Hodorkovski în Rusia, însă acesta a fost un exemplu – unul dintre puţinele în Rusia lui Putin – de aplicare vicioasă a legislaţiei adoptate în această ţară după prăbuşirea comunismului, nu o revenire la metodele sovietice, este de părere nepoata lui Nikita Hruşciov.

Dimpotrivă, în procesul împotriva Iuliei Timoşenko autoarea vede „numeroase elemente ale unei absurde farse juridice staliniste: un procuror la limita isteriei, un judecător docil, un diriguitor care, asemeni lui Pilat din Pont, s-a spălat pe mâini de această problemă”. Pentru o asemănare identică lipseşte doar „un condamnat care se căieşte”, consideră Nina Hruşciov, subliniind că, din contră, Iulia Timoşenko „se apără în mod energic”, lucru prin care nu doar şi-a câştigat sprijinul Uniunii Europene

/UE/ şi al „opoziţiei aplecată spre dispute”, ci a şi determinat „de obicei inofensiva UE” să formuleze critici ferme la adresa acestui proces.

Autoarea articolului aminteşte că anturajul lui Viktor Ianukovici este „extrem de interesat în ratificarea acordului de liber schimb şi cooperare cu UE, deoarece acest lucru i-ar ajuta să investească în afara Ucrainei, să-şi transfere mijloacele financiare în cadrul UE şi, în acest fel, să-şi legalizeze situaţia materială”.

Poate că Timoşenko „nu este imaculată”: ea şi-a făcut averea în urma comerţului la negru cu gaz, în anii 1990, fapt pentru care fostului premier ucrainean i se aduc acuzaţii şi în Rusia. Însă, subliniază Nina Hruşciov, în politica postsovietică nici nu există altfel de politicieni. Nu constituie excepţie nici preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, afirmă autoarea.

În finalul articolului, Nina Hruşciov formulează atenţionări la adresa judecătorului Rodion Kireev şi a procurorului Aleksandr Mikitenko. Ea aminteşte că acuzatorii şi judecătorii care au participat în procesele demonstrative din epoca sovietică „au sfârşit-o rău”. În cazul formulării unui verdict de condamnare la adresa Iuliei Timoşenko, este de aşteptat ca Ianukovici şi guvernul său să facă tot posibilul pentru a se distanţa de judecător şi de procuror. O moarte fizică este, probabil, exclusă, însă „un deces al carierei” este absolut posibil, opinează Nina Hruşciov.

Ucrainą spre deosebire de Uniunea Sovietică sau de Rusia contemporană, este o democraţie, chiar dacă una extrem de haotică. Şi, spre deosebire de „noul ţar Vladimir Putin”, Ianukovici va fi, probabil, înlăturat la vremea sa din funcţia pe care o deţine acum. Schimbările în ceea ce priveşte direcţia „vânturilor politice” sunt arareori favorabile pentru călăii vechiului regim, atenţionează Nina Hruşciov la finalul articolului.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.