EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Valeriu Tabără: Subvenţia la motorină va fi menţinută în programul naţional de finanţare, vom negocia cu FMI

0
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, marţi, la Parlament, că subvenţia la motorină pentru agricultori va fi menţinută în programul naţional de finanţare şi în anul agricol următor, chestiune care va fi renegociată cu FMI, iar alte două măsuri care ar fi trebuit scoase de la finanţare din fonduri de la buget, cele referitoare la bunăstarea la porci şi păsări, vor fi trecute în cadrul PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală), a cărui susţinere financiară se face din bani europeni.

Valeriu Tabără a prezentat marţi deputaţilor din Comisia de agricultură o situaţie la zi a acestui domeniu şi a răspuns la mai multe întrebări.

„Anul trecut a trebuit să discutăm foarte mult la nivel de negocieri cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială ca să menţinem câteva sectoare la care să le asigurăm sursele financiare. Printre cele propuse a fi eliminate erau şi cele de care vorbea domnul Rădulescu (deputatul Adrian Rădulescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii – n.r.) că sunt pe bugetul naţional: bunăstarea la pasăre, bunăstarea la porc şi subvenţia la motorină. Ei, ministrul de atunci le-a menţinut prin negocieri directe cu echipa Fondului Monetar şi condiţionând că vom face toate eforturile ca în 2012 aceste măsuri să fie transferate pe PNDR”, a declarat Valeriu Tabără, la finalul întîlnirii cu deputaţii.

Ministrul Agriculturii a precizat că în privinţa măsurilor privind bunăstarea la porci şi păsări, finanţarea acestora va fi transferată la PNDR, în vreme ce subvenţia la motorină va fi păstrată la programul naţional.
„Subvenţia pe motorină rămâne în programul naţional de finanţare”, a declarat Tabără. El a precizat că această chestiune va fi renegociată cu experţii FMI.
„Mai negociem. Totul se negociază, nu?”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabără a precizat că preşedintele Traian Băsescu a avut anul trecut un cuvânt „foarte greu” în cadrul acestor negocieri.

„Şi primul-ministru şi ministrul şi toţi. Toţi au avut un cuvânt…Inclusiv, am apelat şi la domnia sa ( la şeful statului -n.r.) informându-l asupra acestei chestiuni care era în risc să nu fie acceptată la susţinere. Aş vrea să se reţină, nu aveam dreptul, dacă lăsam aşa la susţinerea pe mai departe a sectoarelor”, a declarat ministrul Agriculturii. El a precizat că banii pentru aplicarea măsurilor privind bunăstarea la porci şi păsări au fost deja alocaţi.

„Anul acesta, până-n luna martie, exact pe ce vorbeşte domnul Rădulescu se dau bani. Ca atare, deja, sunt daţi bani în avans. Dăm drumul până la 31 martie 2012. Am dat un comunicat la momentul oportun. Deci noi ar trebui să dăm banii la sfârşitul lunii octombrie, atunci se încheie procedura, dar am dat banii în avans.

Am avut un acord cu băncile. Pe baza adeverinţei de la APIA s-au dat în avans aceşti bani. Pentru ceea ce înseamnă bunăstare la porc şi pasăre noi facem decontarea şi returnăm banii acum când intră conform procedurii”, a declarat Valeriu Tabără. Ministrul a precizat că suma de 230 de milioane de euro alocată pentru implementarea măsurilor privind bunăstarea la porci şi păsări se referă la perioada 2011-2012.

Pentru următorii doi ani nu au fost niciodată alocaţi bani pentru bunăstare la porci şi păsări, a mai precizat Valeriu Tabără.

„Planul respectiv de susţinere a celor două sectoare rămâne să-l transferăm pe PNDR, adică pe bani din sursă europeană. E o soluţie, nu avem din bugetul naţional pentru că se intră pe un deficit. Intrăm, pentru că sursele financiare sunt pe PNDR şi de acolo putem susţine consistent. Sigur că este problemă la compensaţiile la investiţiile care se fac pentru performanţă în creşterea păsărilor şi a porcilor. Ăsta este sistemul în toată Uniunea Europeană”, a explicat ministrul Agriculturii.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.