Alegerile din Polonia, câştigate de „anti-Kaczynski”

Bruxellesul şi Berlinul pot răsufla uşurat: Donald Tusk, „plăcut în comunicare şi deschis la cooperare, a câştigat alegerile parlamentare din Polonia, în timp ce „încăpăţânatuľ Jaroslaw Kaczynski, „cunoscut printr-un caracter complicať, rămâne în opoziţie, notează cotidianul german Suddeutsche Zeitung.

Acum, Kaczynski nu va mai putea nici să irite guvernul federal german cu tot felul de plângeri despre suferinţele polonezilor în timpul războiului, nici să blocheze deciziile în interiorul UE. În afară de aceasta, alegerile polonezilor demonstrează că ţara merge pe drumul corect în ceea ce priveşte stabilitatea.

Cu toate acestea, continuă articolul, Tusk se află în faţa unui „munte imens de obiective”, care ar putea să-i umbrească bucuria victoriei. In timpul celui de-al doilea mandat al său, Tusk va trebui să rezolve problemele „lăsate pentru mai târziu” în timpul primul său mandat. Dacă Donald Tusk ar fi iniţiat reforme nepopulare înainte de alegeri, el ar fi riscat să piardă.

Potrivit cotidianului german, printre obiectivele prioritare care se află în faţa premierului polonez se numără reducerea aparatului de conducere gonflat, precum şi probleme economice nesoluţionate. În timpul campaniei electorale, Tusk a putut să afirme în mod justificat că, pe vremea guvernării sale, Polonia a trecut prin criza financiară mai uşor decât ţările vecine. Cu toate acestea, deficitul bugetar al ţării aproape că s-a triplat, au fost pompaţi numeroşi bani în fondul de pensii şi în economie, subliniază Suddeutsche Zeitung.

Iniţiind o reducere a plăţilor sociale, Tusk ar fi dat undă verde adversarului său Kaczynski, care, în pofida opiniilor sale naţional-conservatoare din politica externă, se poziţionează în plan economic pe poziţii social-democratice.

Din fericire pentru Tusk, majoritatea polonezilor văd în Kaczynski un scandalagiu care considera politica o luptă permanentă. În acest context, Tusk trebuia să compară în timpul campaniei electorale drept un „anti-Kaczynski” moderat. În cele din urmă, dintre două rele alegătorii au ales răul cel mai mic, constată publicaţia germană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.