EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Aproape 100 de personalităţi europene cer într-o scrisoare o mai mare unitate financiară şi politică a eurozonei

0
Un grup de aproape 100 de europeni de marcă, printre care fostul ministru de finanţe român Daniel Dăianu, a îndemnat ţările din zona euro să se îndrepte spre o uniune politică, avertizând că în lipsa unei integrări mult mai profunde sistemul financiar global ar putea fi „distrus”, relatează miercuri Irish Times.

Apelul a fost făcut într-o scrisoare publicată miercuri în multe ziare importante din Europa (printre care Irish Times) şi a fost trimis şefilor de guvern din toate cele 17 ţări ale zonei euro.
Acesta include o propunere de a stabili un singur minister de finanţe pentru zona euro care ar putea împrumuta în numele membrilor eurozonei.

Grupul îndeamnă, de asemenea, la concentrarea în continuare a competenţelor la nivel european pentru a reglementa sistemul bancar din zona euro şi pentru dezvoltarea unei strategii de creştere economică.
Printre semnatari – care semnează în calitate de „cetăţeni preocupaţi” – se află 10 foşti preşedinţi şi prim-miniştri, 10 foşti miniştri externe şi cinci foşti miniştri de finanţe sau ai economiei, dar şi finanţatorul George Soros. Lista semnatarilor include, de asemenea, lideri din mediul de afaceri, foşti comisari europeni şi economişti importanţi.

Pe de altă parte, trebuie remarcat că din listă lipsesc semnatari din trei ţări ale eurozonei – Estonia, Luxemburg şi Malta. De asemenea, aproape jumătate din membrii grupului provind din state care nu aparţin zonei euro.

Iniţiativa a apărut ca răspuns la un articol de ziar din urmă cu două săptămâni, semnat de către finanţatorul miliardar George Soros, în care acesta solicita măsuri similare. Într-o audioconferinţă desfăşurată marţi, Soros a declarat că băncile europene îşi reduc creditarea şi creează o criză globală a creditelor – problemă care „nu este pe deplin înţeleasă”, după cum a explicat el.

Joschka Fischer, fostul ministru german de externe, şi Emma Bonino, fost senator italian şi comisar european, au fost ceilalţi doi semnatari ai scrisorii care au participat la audioconferinţă.

Atrăgând atenţia asupra propunerii făcute în scrisoare de a stabili un minister de finanţe al zonei euro, Bonino a precizat că, pe parcursul timpului, uniunile monetare nu au funcţionat fără un minister unic de finanţe, şi a criticat realizările administraţiei italiene actuale.

Fischer a afirmat că, deşi a crezut că UE şi piaţa sa unică s-ar prăbuşi în cazul unei destrămări a eurozonei, el „nu a fost atât de pesimist” cu privire poziţia Germaniei privind o uniune politică, amintind în acest sens de înfrângerea suferită în week-end de candidaţii eurosceptici în influenta ramura bavareză a partidului creştin-democrat al cancelarului Angela Merkel.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.