Bulgarii din pretutindeni vor putea vota în 161 secţii de votare

Bulgarii care se află în străinătate vor putea vota la alegerile prezidenţiale în 161 secţii de votare care vor fi deschise în oraşele cu cele mai mari comunităţi bulgăreşti din lume, scrie miercuri ziarul sofiot 24 Ceasa.
Primul tur al scrutinului prezidenţial este programat pentru data de 23 octombrie, în timp ce un eventual al doilea tur va avea loc la 30 octombrie, în aceleaşi zile cu alegerile locale, la care se poate vota însă doar din ţară. Organizarea alegerilor în străinătate a fost însoţită însă de o serie de probleme şi scandaluri, informează presa sofiotă.

Cea mai mare gafă a Ministerului Afacerilor Externe a fost publicarea pe site-ul oficial al instituţiei a adreselor unui număr de 36 de emigranţi bulgari. Potrivit legii pentru protejarea datelor personale, adresele de domiciliu reprezintă o informaţie confidenţială, care nu poate fi făcută publică de către instituţii.

Secretarul permanent al Ministerului de Externe, Radi Naidenov, a recunoscut greşeala instituţiei diplomatice, dar a precizat că adresele au rămas pe site doar câteva ore: de la ora 18 sâmbătă la ora 8 duminică. Ziarul comentează însă că acest interval este suficient pentru ca eventuale persoane cu intenţii rele să poată copia datele pentru a le folosi.

Este posibil, de exemplu, că nişte hoţi să afle că persoanele înregistrate la adresele respective au plecat în străinătate şi să fure din locuinţele emigranţilor.

Ziarul Sega informează ca Ministerul Afacerilor Externe a provocat nemulţumirea zecilor de emigranţi bulgari prin refuzul său de a deschide o secţie de votare în oraşele în care trăiesc.

Comisia electorală centrală a decis ca secţiile de votare să fie deschise la ambasadele şi consulatele bulgare dacă sunt depuse cel puţin 20 de cereri din partea unor cetăţeni bulgari care doresc să-şi exprime dreptul de vot, iar în cazul oraşelor în care nu sunt misiuni diplomatice bulgare este nevoie de cel puţin 100 asemenea cereri.

Ministerul a refuzat însă să accepte zeci de cereri, motivând prin faptul că acestea au fost trimise într-un plic comun sau printr-un mesaj electronic comun. Potrivit reprezentanţilor ministerului, fiecare cerere este personală şi ar fi trebuit trimisă separat. De o altă părere este însă Comisia electorală centrală.

Purtătorul de cuvânt al acestei instituţii, Biser Troianov, a declarat că trimiterea mai multor cereri într-un plic nu reprezintă nicio piedică, atât timp cât fiecare dintre acestea este semnată de o persoană diferită. Până la urmă, cei care pierd din divergenţele între Ministerului de Externe şi Comisia electorală centrală sunt emigranţii bulgari din câteva oraşe din Germania, Rusia şi Spania, care vor fi nevoiţi să călătorească sute de kilometri ca să poată vota în secţiile din ambasadele sau consulatele bulgare, notează ziarele sofiote.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.