EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Căsătorie regală în Bhutan: Noua regină a fost încoronată de regele dragon

0
Noua regină a Bhutanului, o tânără în vârstă de 21 de ani care provine dintr-o familie obişnuită, a fost încoronată joi dimineaţă în regatul din Himalaya, în cadrul unei ceremonii budiste organizată în fortăreaţa monastică de la Punakha, vechea capitală a regatului, transmite AFP.

Regele Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 31 de ani, a pus coroana pe capul lui Jetsun Pema, oficializând perin acest gest uniunea lor, la trei ani după ce actualul rege a fost la rândul său încoronat în aceaşi fortăreaţă ce datează din secolul XVII.

Cei doi tineri au sosit la ceremonia de nuntă separat, la puţin timp după răsărit, în sunetul instrumentelor muzicale tradiţionale şi în nori de tămâie, escortaţi de călugări în robe roşii şi de oficiali ai casei regale îmbrăcaţi în ţinuta tradiţională ‘gho’.

Odată cu încoronarea reginei, vizibil emoţionată, cei doi au susţinut un ritual de purificare în timp ce mii de locuitori ai acestei zone montane se adunaseră la porţile fortăreţei.

Ceremonia ce a durat trei ore a cuprins şi o serie de spectacole de dans şi muzică pentru a sărbători uniunea regală.

În pofida unei evidente deschideri către modernitate din perioada recentă, regatul, celebru şi pentru indicatorul său economic general FIB (fericirea internă brută), folosit în locul obişnuitului PIB, nu şi-a ascuns deloc mândria de a-şi păstra tradiţiile ancestrale.

Monarhie absolutistă până în 2008, Buthanul este în prezent o monarhie parlamentară, în timp ce relgia oficială, budismul, continuă să-şi facă simţită influenţa asupra tuturor sectoarelor vieţii publice.

Încoronat în 2008, la vârsta de 28 de ani, Jigme Khesar Aamgyel Wamgchuck, regele dragon (Druk Gyalpo este numele purtat de fiecare rege în exerciţiu) este licenţiat la Oxford în relaţii internaţionale şi ştiinţe politice.

Tânărul Jigme i-a urmat la tron tatălui său, regele reformator Jigme Singye Wangchuck, care s-a hotărât în decembrie 2005 să abdice în favoarea fiului, anunţând în acelaşi timp instaurarea în 2008 a unei monarhii parlamentare. Fostul rege a devenit şi el suveran la 17 ani, la moartea tatălui său, şi dorea ca fiul lui să nu treacă prin aceleaşi etape: ‘De ce să fie încoronat un moştenitor doar când naţiunea este în doliu după ultimul rege?’, spunea el.

Aleasa inimii regelui din Bhutan provine dintr-o familie obişnuită şi studiază la Regents College din Londra.

În 2008, în acest mic regat budist, situat la poalele munţilor Himalaya, au avut loc primele alegeri democratice în camera inferioară a parlamentului, câştigate fără drept de apel de partidul monarhist.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.