Cătălin Macovei: Dacă se adoptă amendamentele lui Marton Arpad, ANI ar trebui desfiinţată

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Cătălin Macovei, a declarat, joi, într-un interviu acordat RFI, că Agenţia „nu va mai avea nici măcar rol de bibliotecă” dacă sunt adoptate modificările legislative propuse de deputatul UDMR Marton Arpad, iar dacă acest lucru se va întâmpla atunci mai bine ANI să fie desfiinţată decât să cheltuiască bani de la buget pentru „atribuţii de faţadă”.

„În momentul în care un asemenea proiect ar trece, Agenţia pur şi simplu nu şi-ar mai justifica existenţa. Mai bine se desfiinţează, decât să cheltuiască bani de la buget, pentru nişte atribuţii care sunt pur şi simplu de faţadă, ca să spun aşa!”, a precizat Macovei.

El susţine că nu-l surprind propunerile UDMR de modificare a legii ANI, având în vedere şi alte atacuri din trecut.

„Nu mai sunt surprinzătoare astfel de atacuri pentru noi, reducerea bugetului, încercările repetate de contestare şi modificare a legii, nici măcar limbajul folosit la adresa noastră nu mai este ceva nou. De exemplu, Gyorgy Frunda ne consideră citez: o domnişoară de pe centură”, spune Macovei.

Preşedintele ANI consideră că propunerile deputatului Marton Arpad vor goli de conţinut Agenţia.

„În legătură cu propunerile de modificare a legii depuse de Marton Arpad e limpede că vor goli de conţinut Agenţia, care nu-şi va mai putea îndeplini scopul definit în condiţionalitatea 2 a Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Pe lângă faptul că, iată, candidaţii nu vor mai fi obligaţi să depună declaraţii de avere, nici măcar celelalte persoane care sunt verificate de noi nu vor mai avea declaraţiile postate pe site, deci nu vor mai fi publice, iar în procesul de verificare, noi nu vom mai putea cere date niciunei instituţii. Deci nici măcar rol de biblioteca nu vom mai avea!

El apreciază că legea de funcţionare a ANI, chiar dacă are minusuri, este un instrument puternic.

„În momentul de faţă, legea ANI este un instrument destul de puternic în verificarea averilor, conflictelor de interese şi incompatibilităţilor, aşa că după părerea mea nu trebuie să umblăm în acest moment la lege. Ea este confirmată de Curtea Constituţională, contrar afirmaţiilor lui Gyorgy Frunda, care susţine în continuare că avem o lege neconstituţională. După părerea mea, cu minusurile ei, legea este destul de puternică să îşi atingă scopurile”, a adăugat Macovei.

Întrebat dacă un partid anume este mai ostil Agenţiei decât altele, Alexandru Macovei a răspuns: „Poate că voi face o afirmaţie dură, dar toate partidele sunt în egală măsură ostile ANI şi nu numai Agenţiei, ci instituţiilor anticorupţie, în general”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.