Cum vrea UE să salveze băncile de la colaps

0

– Băncile europene ar putea fi recapitalizate cu fonduri publice, potrivit unei propuneri înaintate ieri de Comisia Europeană.

Mult-aşteptatul plan european pentru consolidarea sistemului bancar a fost prezentat ieri de către José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene (CE), în faţa Parlamentului European, scrie Adevărul.

Recapitalizarea instituţiilor de credit din Uniunea Europeană este o măsură cerută la unison de pieţe şi de Fondul Monetar Internaţional de aproape două luni. Potrivit strategiei prezentate ieri de Barroso, băncile ar putea fi recapitalizate cu fonduri publice de către guverne. Statele ar urma să intervină însă doar în cazul în care grupurile bancare nu pot obţine finanţare din pieţe.

Dacă nici guvernele nu pot asigura fondurile necesare pentru recapitalizare, atunci băncile s-ar putea împrumuta la Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF).

Dacă planul se va materializa, instituţiile de creditare vor trebui ca, în şase-nouă luni, să-şi majoreze procentul de capital de cea mai bună calitate până la 9% din totalul activelor considerate riscante. Cota depăşeşte cu mult estimările analiştilor şi ale bancherilor. În prezent, băncile trebuie să dispună de capital echivalent cu 7% din activele considerate riscante. Jumătate din acesta trebuie să fie reprezentată de capital de rang I, din care 50% trebuie să fie capital comun.

Pragul de 9% – care, potrivit estimărilor Morgan Stanley, ar însemna ca băncile să obţină finanţare în valoare de 275 de miliarde de euro – este încă subiect de dezbatere, au avertizat oficialii EBA. Câţiva dintre membrii consiliului de administraţie al EBA (printre care şi Germania) s-au opus propunerii.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.