EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Factura la curent se majorează de la 1 ianuarie 2012

0
Energia electrică se va scumpi estimativ cu 2,5%, în anul 2012, ca urmare a acordării unui sprijin guvernamental pentru producătorii de energie electrică din sursă regenerabilă, printr-un act normativ adoptat miercuri de Guvern, a declarat preşedintele Autorităţii pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Dan Plaveti.„Din calculele făcute de noi în momentul de faţă pe un scenariu despre capacităţile care se vor pune în funcţiune în anul 2012, inclusiv producţia de energie din surse regenerabile care este susţinută ne arată un impact de până 2,5 procente pentru anul viitor”, a spus şeful ANRE, într-un briefing de presă.Astfel, factura la curent se va majora cu aproximativ un leu şi 25 de bani, în medie, pentru consumatorii casnici.

Probabil va începe aplicarea acestui procent de la 1 ianuarie. Practic, în momentul de faţă factura medie la un consumator casnic este în jurul a 50 de lei, iar majorarea aceasta de 2,5% pe care o implică schema de certificate verzi înseamnă 1,25 lei în factura unui consumator casnic”, a estimat Plaveti.

Ajutoarele acordate producătorilor de energie verde şi, implicit, scumpirile cauzate la electricitate vor depinde însă şi de evoluţia acestui sector.

„Noi am analizat mai multe scenarii, acesta are cea mai mare probabilitate. Totul depinde, evident, de cum va bătea vântul în anul viitor. S-ar putea să bată mai bine sau mai puţin bine, noi trebuie să facem o predicţie la începutul anului pentru că trebuie să stabilim cota de certificate verzi pe care o vom impune furnizorilor de energie electrică pentru anul viitor. Din calculele noastre aici rezultă că or să fie majorare, deci practic în preţul energiei electrice va fi cuprins şi acest 2,5%”, a explicat şeful ANRE.

Potrivit ordonanţei de urgenţă adoptate miercuri de Guvern, pentru modificarea Legii 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, pentru anumite tipuri de tehnologii cum ar fi biomasa sau biogaz se reduce numărul de certificate cu unul, respectiv două certificate verzi.

„Alt exemplu ar fi în cazul supracompensării”, a menţionat oficialul.

De asemenea, ordonanţa conferă producătorilor de energie din surse regenerabile dreptul de a intra în piaţă pe bază de contract, ceea ce îi va face să fie şi actori în piaţa de echilibrare.

Un alt punct este legat de notificarea individuală pe care trebuie să o facă cei care vor instala capacităţi pe sursa 25 MW.

Actul reglementează şi certificarea biomasei pentru producătorii din surse regenerabile pe bază de biomasă.

„Acest lucru este foarte important, pentru că vor trebui elaborate noi regulamente de către Ministerul Mediului, respectiv Ministerul Agriculturii prin care se va certifica biomasa lemnoasă şi biomasa din culturile energetice. Ar mai fi important de spus că investiţiile potenţiale pe care le avem în domeniu sunt de peste 5 milioane de euro în prezent şi ne aşteptăm să ne îndeplinim, fără niciun fel de probleme, ţinta pentru anul 2020 aşa cum a fost stabilită în tratatele pe care România le-a semnat deja”, a susţinut Dan Plaveti.

Aprobarea acestei OUG completează acest cadru legal în domeniul energiei din surse regenerabile cu modificări care fuseseră solicitate şi aprobate de Comisia Europeană în luna august.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.