EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Franklin Templeton a înaintat o contestaţie referitoare la cazul donaţiei Romgaz către bugetul de stat

0
Franklin Templeton Investment Management Limited UK Sucursala Bucureşti, în calitate de adminstrator al Fondului Proprietatea, a înaintat o contestaţie în anulare către Curtea de Apel Alba Iulia împotriva deciziei Curţii din 1 iunie 2011 referitoare la cazul donaţiei Romgaz către bugetul de stat, potrivit unui comunicat de presă al companiei.

Prima audiere a contestaţiei în anulare este programată pentru 26 octombrie 2011.

‘Această acţiune recentă în instanţă prin care s-a solicitat Curţii de Apel Alba Iulia anularea deciziei Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz din 30 noiembrie 2010 prin care a fost aprobată o donaţie de 400 de milioane de lei către statul român, demonstrează angajamentul Fondului Proprietatea de a asigura respectarea drepturilor acţionarilor minoritari’, se arată în document.

‘Acţionarii au anumite drepturi, printre care dreptul la profit sub forma dividendelor. Toate companiile au datoria fundamentală de a-şi trata toţi acţionarii corect şi non-preferenţial. Protejarea drepturilor acţionarilor reprezintă esenţa guvernanţei corporative şi a managementului corect al unei companii.

Credem cu fermitate că în acest caz, Fondul Proprietatea, în calitate de acţionar minoritar, a fost tratat în mod nedrept şi în acest sens vrem să îi asigurăm pe acţionari că suntem determinaţi să le apărăm interesele. Vom continua să luăm toate măsurile legale necesare pentru recuperarea banilor companiei’, a declarat Greg Konieczny, manager de fond Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, Mark Mobius, preşedinte executiv Templeton Emerging Markets Group, a spus că investeşte în pieţe emergente de peste 30 de ani şi ştie că îmbunătăţirea standardelor de guvernanţă corporativă într-o piaţă emergentă nu se întâmplă peste noapte.

‘Este nevoie de timp, determinare şi dedicare, nu numai din partea managerului de fond, dar şi din partea tuturor celor implicaţi: guvernul, autorităţile de reglementare, acţionarii, piaţa locală de capital şi sistemul juridic. Pentru investitorii străini care se uită la România, unul dintre cele mai evidente riscuri luate în calcul în decizia de investiţie se referă la managementul corect al companiei, şi, mai important, la managementul în interesul tuturor acţionarilor, în particular, al acţionarilor minoritari.

Investitorii străini ar trebui să poată investi cu încredere în companii româneşti, fără teama de a fi afectaţi de practicile de guvernanţă corporativă neadecvate.

În acest sens, România trebuie să se gândească bine, să înţeleagă cât de importantă este atragerea investitorilor străini şi să stabilească ce măsuri sau îmbunătăţiri sunt necesare pentru a oferi investitorilor încredere în modul în care companiile sunt conduse. România nu îşi poate permite să rămână în urmă, mai ales în contextul în care competiţia din partea altor ţări emergente care sunt cu adevărat determinate să atragă investiţii străine este acerbă’, a mai spus Mobius.

Lansat în decembrie 2005, Fondul Proprietatea a fost creat pentru despăgubirea cetăţenilor români ale căror proprietăţi au fost confiscate de fostul regim comunist. În urma licitaţiei internaţionale anunţate în decembrie 2008, Franklin Templeton a fost declarat câştigător, în iulie 2009, al mandatului în valoare de 3,63 miliarde euro al Fondului Proprietatea, fiind selectată dintre şapte companii globale de management al activelor. Franklin Templeton a preluat oficial rolul de manager de investiţii şi administrator unic al Fondului pe 29 septembrie 2010.

Franklin Templeton şi-a stabilit un birou în Bucureşti în mai 2010, cu o echipă de 25 de angajaţi, incluzând 6 specialişti locali în investiţii sprijiniţi de cei 40 de manageri de portofolii şi analişti din cadrul echipei lărgite a Templeton Emerging Markets.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.