George Scutaru (PNL): Iniţiativa legislativă a lui Cezar Preda în domeniul securităţii trebuie respinsă de Parlament

Deputatul liberal George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de apărare de la Camera Deputaţilor, consideră că iniţiativa legislativă în domeniul securităţii naţionale care îi aparţine deputatului democrat-liberal Cezar Preda trebuie respinsă „fără echivoc” de Parlament pentru că prin ea se încearcă sporirea influenţei SRI în faţa celorlalte servicii şi instituţii din domeniul securităţii naţionale.

Scutaru a arătat într-un comunicat de presă remis joi că Cezar Preda a lansat o iniţiativă legislativă „care reprezintă un atac la adresa drepturilor şi libertăţilor civile” după ce a blocat activitatea comisiei speciale pe care a condus-o şi care trebuia să se ocupe de elaborarea unui pachet legislativ în domeniul securităţii naţionale.

„În loc să promoveze o legislaţie unitară, nouă, care să reflecte nevoile şi aşteptările tuturor instituţiilor din domeniu, acum ni se propune intempestiv un proiect care modifică la foc automat trei legi în vigoare. De fapt ni se propune o lungă listă de riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale în baza cărora vor acţiona serviciile secrete, unele cu formulări destul de ambigue şi generale, care pot crea abuzuri.

Apoi se propune o secretizare excesivă, ce pune sub semnul întrebării posibilul control judecătoresc, afirmându-se, spre exemplu, că documentele SRI, indiferent de suport, privind operaţiunile informativ-operative pentru realizarea securităţii naţionale sunt acte de comandament militar’, se mai arată în comunicatul de presă.

Scutaru afirmă că prin această iniţiativă legislativă SRI capătă noi atribuţii în sfera cercetării penale, înfiinţându-se organele de cercetare penală speciale ale SRI iar pretextul pentru o asemenea lărgire a sferei de competente sunt nişte prevederi ale noului Cod de procedura penală, care nu este însă intrat în vigoare şi care nu are încă legea de aplicare.

„Autorul real al proiectului este de fapt SRI care încearcă astfel să-şi sporească influenţa în faţa celorlalte servicii şi instituţii din domeniul securităţii naţionale, dar mai ales să obţină prerogative suplimentare care pot trezi suspiciunea unor posibile acţiuni la comandă politică, mai ales că această iniţiativă apare chiar înaintea alegerilor din 2012”, mai spune deputatul liberal.

El este de părere că în cazul în care PDL doreşte cu adevărat reformarea legislaţiei în domeniu şi nu implicarea serviciilor speciale în jocuri politice, cea mai bună soluţie ar fi un mandat ferm dat comisiei speciale parlamentare de a prezenta până la 1 martie noul pachet legislativ, bază de discuţie fiind proiectele aflate deja de cinci ani pe agenda Parlamentului şi desemnarea de către PDL a unui nou preşedinte de comisie ca o minimă garanţie că nu se va repeta blocajul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.