EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Gilad Shalit, tânărul timid devenit simbol al conflictului

0
Cu trecerea timpului Gilad Shalit a devenit o adevărată cauză naţională pentru Israel. Fotografia acestui tânăr timid cu părul negru este prezentă pe toate clădirile publice şi particulare, pe parbrizele maşinilor sau pe panourile stradale.

Cei peste cinci ani petrecuţi în captivitate de la capturarea sa la 25 iunie 2006 de miliţiile Hamas la un post de control din Gaza au făcut din acest soldat, născut la Nahariya în 1986, un erou şi un simbol, notează miercuri ziarul El Pais.

Manifestaţiile şi marşurile de protest s-au succedat în Israel pentru a cere eliberarea lui Shalit, iar cauza lui a devenit, puţin câte puţin, un barometru al situaţiei din Orientul Mijlociu. Este şi motivul pentru care anunţul acordului convenit între guvernul lui Benjamin Netanyahu şi liderii Hamas oferă o marjă de optimism pentru acest pământ lovit de violenţe.

Gilad Shalit a vrut să facă serviciul militar într-o unitate de luptă, asemeni fratelui săi mai mare, deşi vizita medicală l-a orientat spre o funcţie administrativă. La 25 iunie 2006 a fost capturat de un comando Hamas care a pătruns în Gaza printr-un tunel şi a atacat postul israelian de la frontieră. În confruntare au murit doi miliţieni şi doi camarazi de arme ai lui Shalit. Gilad, rănit la mână şi la umăr, a fost transportat în interiorul fâşiei. După cinci ani el este încă acolo, se presupune că viu.

Când a fost capturat, Shalit de abia începuse serviciul militar şi avea 19 anĘ a fost descris de colegii de la institut ca un tânăr generos şi înclinat spre informatică şi sport. Ultima dovadă că este în viaţă a fost furnizată de Hamas, în septembrie 2009. Pe acea înregistrare video apărea palid şi slăbit implorând pentru viaţa lui.

Capturarea lui Gilad Shalit a căpătat dimensiuni internaţionale având în vedere că tânărul avea paşaport francez şi dublă naţionalitate, la fel ca părinţii lui. Era un susţinător fervent al Turului Franţei la ciclism, ale cărei etape le urmărea la televizor, şi a jucat baschet înainte să se înroleze

Captivitatea lui a fost probabil dură, dar a avut un efect devastator asupra părinţilor săi, Noam şi Aviva, care la patru ani de la dispariţia fiului lor s-au instalat într-un cort de campanie în faţa biroului premierului israelian. În paralel cu mobilizările de stradă care cereau eliberarea lui Shalit, s-au succedat şi negocierile secrete care nu au reuşit, totuşi, să determine Hamas să autorizeze Crucea Roşie să viziteze prizonierul. Fractura generată de capturarea lui Gilad a devenit dramatică în Israel.

Mii de maşini au lipite de oglinda retrovizoare o bandă galbenă în amintirea lui Shalit, s-au desfăşurat sute de marşuri şi manifestaţii, au fost boicotate ceremonii oficiale şi, în general, nu poţi găsi pe nimeni care să se declare absolut favorabil eliberării soldatului.

Problema sunt condiţiile. Potrivit sondajelor, aproximativ 60% din populaţie este de acord să fie eliberaţi 1.000 de deţinuţi palestinieni în schimbul lui Shalit. Restul de 40% pare să aparţină partidelor de dreapta şi naţionaliste ale coaliţie lui Netanyahu, ceea ce l-a determinat pe premier să menţină o poziţie închisă, asigurând că este dispus ‘să plătească un preţ, dar nu orice preţ pentru întoarcerea lui Shalit acasă.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.