EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

Statul a decis înfiinţarea complexurilor energetice Oltenia şi Hunedoara

0
Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, reorganizarea sistemului energetic prin înfiinţarea a două noi companii în sectorul de cărbune – Complexul Energetic (CE) Hunedoara, care va produce şi furniza energia electrică şi termică realizată în urma exploatării minelor de huilă, respectivul Complexul Energetic Oltenia care va prelua companiile din domeniul lignitului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Ioana Muntean, într-o conferinţă de presă.

„În prezent, în România nu există companii de electricitate pe bază de huilă şi de lignit care să fie suficient de mari pentru a putea să participe la proiecte regionale şi internaţionale în beneficiul pieţei din România. Rezultatele analizelor arată că două companii de această mărime vor permite dezvoltarea cu succes a acestor două tipuri de proiecte.

Guvernul îşi propune să înfiinţeze două companii integrate, care să aibă o cotă de piaţă suficientă pentru a asigura masa critică necesară şi care, prin dimensiunile lor, să poată activa cu succes pe o piaţă regională competitivă.

Crearea unor societăţi integrate la nivel regional ce vor include în structurile lor capacităţi importante de producţie, activităţi de furnizare şi de mentenanţă le va permite acestora să profite de beneficiile obţinute prin implicarea în toate etapele lanţului valoric energetic. Societăţile nou înfiinţate vor încuraja dezvoltarea concurenţei pe piaţa energiei din România”, a afirmat oficialul guvernamental.

CE Hunedoara se va înfiinţa prin fuzionarea societăţilor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Paroşeni. Obiectul principal de activitate al noului complex va fi producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice şi exploatarea minelor de huilă, va prelua toate drepturile şi obligaţiile fostelor societăţi comerciale supuse fuziunii.

Complexul Energetic Hunedoara va participa la licitaţia ce va fi organizată pentru achiziţionarea activelor viabile din CN a Huilei. Este vorba despre minele Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan, unitatea de exploatare şi preparare a cărbunelui, staţia minieră de salvare şi partea administrativă a CNH.

CE Oltenia se va înfiinţa prin furnizarea următoarelor companii – Societatea Naţională a Lignitului ‘Oltenia’ (SNLO), CE Turceni, CE Craiova şi CE Rovinari. Obiectul principal de activitate al noului complex va fi producerea energiei electrice şi termice şi exploatarea minelor şi carierelor de lignit.

„Prin crearea noilor entităţi juridice nu se realizează disponibilizări de personal”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Atât CE Hunedoara, cât şi CE Oltenia se vor constitui în conformitate cu prevederile Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Finalizarea în condiţiile legii a reorganizării producătorilor de energie electrică în cele două complexuri energetice se va face după obţinerea deciziei de realizare a concentrării economice de la Consiliul Concurenţei.

„Deci teoretic, prin punerea în comun a resurselor, noi aşteptăm să obţină o eficienţă mai bună şi preţul pe care dânşii îl oferă în piaţă să poată fi micşorat. Trebuie să vedem şi care vor fi efectiv rezultatele în urma acestei comasări de companii”, a declarat, în conferinţa de presă de la Palatul Victoria, şi Dan Iuliu Plaveti, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.