EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Guvernul italian va cere parlamentului un vot de încredere

0
Camera Deputaţilor a respins marţi două amendamente privind bilanţul public pe anul 2010. Executivului i-ar fi trebuit un vot pentru aprobarea acestor amendamente. Ministrul economiei Giulio Tremonti a lipsit de la scrutin, lucru care a atras furia prim-ministrului Silvio Berlusconi.

În cursul serii, premierul a anunţat că va cere parlamentului un vot de încredere pentru a demonstra că executivul are toate motivele să îşi continue guvernarea, titrează miercuri principalele cotidiene italiene.
Rezultatul votului de la Camera Deputaţilor a fost considerat de Berlusconi „un incident parlamentar”, scrie cotidianul Corriere della Sera.

Absenţa ministrului economiei, de care depindea aprobarea amendamentelor, a provocat noi tensiuni între cei doi demnitari. Ministrul Giulio Tremonti a explicat că a fost vorba despre o simplă coincidenţă, că a fost absorbit de probleme instituţionale şi nu a dat importanţă scrutinului. După comunicarea votului, Berlusconi a fost primit de opoziţie în sala de vot cu sloganuri care îi cereau demisia. Dezbaterile continuă miercuri dimineaţa.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini, citat de cotidianul Il Messaggero, a subliniat că votul „are valenţe politice evidente”. Acelaşi lucru s-a petrecut şi în 1998, când parlamentul a respins amendamentele bilanţului public pe anul precedent propus de guvernul Goria, care a fost nevoit să demisioneze.

Opoziţia de centru-stânga nu a pierdut ocazia şi a cerut oficial ca preşedintele Italiei să ia act de situaţia politică actuală şi să dizolve cele două camere. Executivul însă are nevoie de mai mult timp pentru rezolvarea conflictelor interne. Dacă şeful statului va fi de acord, miercuri sau joi va cere votul de încredere parlamentului.

Cotidianul La Repubblica subliniază că nici în cadrul coaliţiei de guvernământ nu suflă un vânt bun. Aliatul lui Berlusconi, Umberto Bossi, a afirmat că nu va susţine proiectul de lege privind interceptările convorbirilor telefonice propus de guvern.

Legea ar introduce pedepse severe pentru jurnaliştii care publică stenograme, pentru magistraţii care abuzează de această putere şi pentru administratorii site-urilor pe Internet care nu modifică textele la cerere. Prin urmare, preşedintele grupului de deputaţi ai partidului Poporul Libertăţii, Fabrizio Cicchito, a anunţat că dezbaterile pe tema „legii-căluş” vor fi amânate. Întrebat de jurnalişti dacă vor fi alegeri anticipate, Umberto Bossi le-a răspuns că nu poate prevede viitorul.

Cotidianul La Stampa publică pe prima pagină fotografia-ştire a lui Silvio Berlusconi surprins în timp ce părăsea nervos sala de vot a Camerei Deputaţilor. La ieşire l-a întâlnit pe ministrul economiei Giulio Tremonti, pe care nu l-a salutat. Premierul a respins orice apropiere a colaboratorilor.

Rezultatul negativ al votului l-a determinat să îşi dorească „să fie mai rău decât este”, subliniază cotidianul. Pe lângă Tremonti, nu au votat Umberto Bossi, Roberto Maroni şi Claudio Scajola. Ziarul scrie că nu este vorba despre o coincidenţă, pentru că Bossi a fost chemat de mai multe ori de personalul Camerei Deputaţilor pentru a vota, dar în final a motivat că a fost reţinut de jurnalişti şi a pierdut momentul. Ministrul de interne Roberto Maroni se află în misiune, iar Claudio Scajola a ieşit în ultimele zile în evidenţă pentru criticile aduse politicii lui Berlusconi.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.