EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Hillary Clinton: Complotul privind uciderea ambasadorului saudit, o „escaladare periculoasă” pentru Iran

0
Iranul s-a angajat într-o „escaladă periculoasă” prin implicarea în complotul privind uciderea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington, a afirmat miercuri secretarul de stat american, Hillary Clinton, transmit Reuters, AP şi AFP.

Şefa diplomaţiei americane a cerut totodată „altor ţări” să se asocieze Statelor Unite ale Americii pentru a „condamna această ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

Marţi, ministrul de justiţie american Eric Holder a anunţat inculparea a doi iranieni acuzaţi că plănuiau asasinarea ambasadorului Arabiei Saudite la Washington, Abdel Al-Jubeir, un apropiat al regelui Abdallah, în cadrul unui complot „conceput, organizat şi condus de către Iran”.

Ulterior, mai mulţi demnitari iranieni au reacţionat prompt, denunţând „scenariul fabricat” de către Washington cu scopul de a crea tensiuni între Iran şi ţările arabe vecine, în special cu Arabia Saudită.

Hillary Clinton a insistat în schimb într-un discurs rostit la Centrul de reflecţie pentru progresul american /CAP/ că această presupusă conspiraţie reprezintă o „încălcare flagrantă a legilor internaţionale şi ale SUA şi o escaladare periculoasă de către Iran a îndelungatei sale practici de folosire a violenţei politice şi susţinere a terorismului”.

Ea a subliniat că a lua drept ţintă un ambasador reprezintă o încălcare a convenţiei internaţionale care îi protejează pe diplomaţi, convenţie semnată şi de Teheran, şi în general „acest gen de acţiune brutală subminează normele internaţionale”.

Secretarul de stat american a mai spus că Iranul trebuie să „dea socoteală pentru faptele sale” şi s-a angajat să „conlucreze strâns cu partenerii internaţionali” ai SUA, ceea ce ar putea semnala un efort american de a obţine condamnarea republicii islamice la ONU, menţionează AFP.

Ambasadoarea SUA la ONU, Susan Rice, purta miercuri consultări cu omologii săi din Consiliul de Securitate pentru a cere „sprijinul lor” în această problemă, a indicat pentru France Presse o sursă din Departamentul de Stat.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.