EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Iaşi: Aproximativ o mie de persoane, la pelerinajul Calea Sfinţilor

Aproximativ o mie de pelerini au luat parte, miercuri seară, la pelerinajul Calea Sfinţilor, procesiune în care racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost plimbată pe străzile din centrul Iaşiului.Totodată, a fost primită şi delegaţia sosită din Grecia cu racla în care se află mâna dreaptă a Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei.

Procesiunea a avut loc pe străzile centrale ale municipiului reşedinţă, din imediata apropiere a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, până la Biserica „Sf. Nicolae Domnesc”. Aici, alaiul de preoţi s-a întâlnit cu o altă procesiune care a purtat moaştele Sfântului Policarp, Episcopul Smirnei, care au fost aduse de la Mănăstirea Ambelakiotissa din Grecia de mitropolitul de Nafpaktos şi Aghios Vlasios, Hierotheos Vlachos.

După ceremonialul religios, oficiat în apropierea Bisericii Sfântul Nicolae Domnesc, raclele cu moaştele celor doi sfinţi au fost purtate, în prezenţa a aproximativ 1.000 de persoane, de peste 100 de clerici veniţi din toate lăcaşele de cult ale Arhiepiscopiei Iaşilor, cărora li s-au alăturat studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă şi călugăriţe din mănăstirile Moldovei.

Potrivit celor care asigură ordinea şi paza, de marţi dimineaţa, de când moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din catedrala mitropolitană, şi până miercuri seară, la raclă s-au închinat peste 37.000 de persoane, media fiind de 1.000-1.500 de persoane pe oră.

Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei, în fiecare an la 23 februarie.

Sfântul Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei (în prezent oraşul Izmir, Turcia), s-a născut în jurul anului 69 şi a murit în 156. Părinţii lui, Pancratie şi Teodora, au fost la rândul lor ucişi de autorităţile romane, mai exact de prefectul roman al Efesului, Marcius, din cauza faptului că erau creştini. Virtutea milosteniei l-a caracterizat de mic încât oamenii i-au schimbat numele primit la naştere, Pancratie, în Policarp care înseamnă „cel bogat în rod”.

A fost arestat în timpul domniei împăraţilor asociaţi Marcus Aurelius şi Lucius Verus. În timpul executării pedepsei s-a produs o minune care i-a înfricoşat pe mulţi: focul rugului nu a ars trupul sfântului ci, dimpotrivă, îl apăra ca o pavăză. Văzând că sfântul nu poate fi ucis astfel, magistratul roman a ordonat să fie înjunghiat cu un pumnal. În acest chip şi-a dat sufletul blândul Policarp, Episcopul Smirnei. După aceasta, iudeii au rugat pe judecător ca să nu dea creştinilor trupul lui Policarp, pentru că, ziceau ei, îl vor avea pe dânsul ca Dumnezeu, ca şi pe Cel Răstignit. Sutaşul, din porunca judecătorului, a ars trupul lui Policarp.

Moaştele Sfântului Policarp au fost aduse din Smirna de Arsenie şi Samuil, monahi ai Mănăstirii Ambelakiotissa, în 1474 sau 1475, la 20 de ani de la înfiinţarea mănăstirii (1455).

Mâna dreaptă a Sfântului Policarp se păstrează într-un suport lucrat în aur şi argint. Pe ferecătură este gravată scena Buneivestiri a Născătoarei de Dumnezeu şi cuvântul Arhanghelului: „Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine şi puterea Celui Preaînalt te va umbri”.

Pe cealaltă latură există o inscripţie din 1 mai 1792: „Această mână a Sfântului sfinţit Mucenic Policarp, relicvă a Mănăstirii Ambelakiotissa din Kozitsa. S-a argintat pe cheltuiala Preacuviosului ieromonah Grigorie Plataniotos şi prin lucrarea aurarului Panaghiotis Damianopoulos din Kozitsa”.

În Duminica Mironosiţelor (Duminica a treia după Sfintele Paşti), cinstita mână a Sfântului Policarp se aduce în Nafpaktos pentru închinarea credincioşilor. Egumenul Mănăstirii Ambelakiotissa predă moaştele Sfântului Policarp în mâinile Mitropolitului şi acesta purtându-le cu evlavie şi urmat de toţi înaintează şi intră în catedrala mitropolitană a Sfântului Dimitrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata