EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

Michael Jackson „ar fi putut fi salvat”

0
Michael Jackson „ar fi putut fi salvat” dacă ar fi primit îngrijiri adecvate, a afirmat un medic cardiolog la procesul împotriva doctorului Conrad Murray, care se desfăşoară la Los Angeles. Apărarea a anunţat că a abandonat teza autoingerării de propofol, anestezicul care a provocat moartea cântăreţului, scrie 20minutes.ch.

De câteva zile, avocaţii lui Murray se concentrează pe sedativul lorazepam, care a fost şi el găsit în corpul lui Michael Jackson şi care, conform autopsiei, a contribuit la deces, fără a fi cauza principală. Ei au confirmat miercuri că abandonează ideea autoingerării de propofol, iar procurorul David Walgren i-a cerut judecătorului permisiunea de a cita un studiu nou despre acest anestezic: acesta afirmă că ingerarea orală are „efecte nesemnificative”.

„Michael Jackson nu a luat propofol pe cale orală şi, chiar dacă ar fi făcut-o, n-ar fi murit din cauza asta”, a spus Walgren la Curtea superioară din Los Angeles.

Unul din avocaţii medicului Murray nu s-a opus menţionării studiului, arătând că: „Nu mai pledăm că propofolul a fost ingerat pe cale orală în acest caz.”

Se pare că apărarea optează acum pentru teza ingerării de pastile de lorazepam, în lipsa dr Murray.

Bazându-se pe declaraţiile date de Conrad Murray poliţiei, cardiologul Alon Steinberg a afirmat că „Michael Jackson ar fi putut fi salvat”, dacă medicul lui n-ar fi făcut dovada unor „neglijenţe grave” în îngrijirile acordate. Steinberg a amintit că medicul l-a părăsit pe cântăreţ „două minute”, ca să meargă la toaletă, iar la întoarcere Jackson nu mai respira.

Însă starul „avea încă o presiune a sângelui, puls şi ritm cardiac”, a subliniat el. Cu îngrijirile adecvate, „ar fi putut fi salvat fără îndoială în acel moment”, a adăugat el.

Potrivit cardiologului, dr Murray a făcut greşeli în cascadă, cea mai gravă fiind că n-a chemat imediat salvarea. „Când l-a văzut pe Michael în acea stare, ar fi trebuit să se gândească: +N-am echipament, n-am medicamentele necesare, n-am personal+ şi să sune imediat la 911. În loc să facă asta, l-a chemat pe asistentul” cântăreţului, a remarcat el.

El a considerat că a-l lăsa pe Michael Jackson singur în timpul administrării intravenoase de propofol este ca şi cum a-i „lăsa un bebeluş să doarmă pe masa din bucătărie”.

Nader Kamangar, doctor specializat în terapie intensivă, medicină pulmonară şi medicina somnului, a susţinut aceeaşi teză ca şi colegul său, considerând că este „de neconceput” ca propofolul să fie utilizat în afara unui mediu medical cu supraveghere strictă.

El a subliniat şi „absenţa de etică” a dr Murray, care a tratat insomnia lui Michael Jackson cu propofol, fără a încerca să cunoască – şi eventual să trateze – cauzele acesteia. „Se pare că pacientul avea probleme de dependenţă de medicamente”, iar folosirea propofolului într-un asemenea caz este „în afara oricăror standarde de îngrijire”, a adăugat Kamnagar.

Acuzat de omucidere involuntară, doctorul Conrad Murray riscă până la patru ani de închisoare.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.