Orban: MAEur îşi propune aderarea la Schengen până la finalul anului 2012, dar diplomaţia nu ajunge

0
Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) îşi propune aderarea completă la spaţiul Schengen, însă demersurile diplomatice nu sunt suficiente, în condiţiile unei opoziţii rigide din partea Olandei, a declarat, joi, ministrul Leonard Orban.

„Vom sprijini eforturile pe care le depun alte instituţii, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, astfel încât să putem atinge până la sfârşitul anului viitor o aderare completă. E un obiectiv foarte ambiţios, foarte complicat de atins”, a spus Orban, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a arătat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe justiţie este invocat în acest moment pentru amânarea pe perioadă nedeterminată a aderării la zona de liberă circulaţie a persoanelor. „Atât timp cât vom continua să avem Mecanismul de Cooperare şi Verificare, vom avea o problemă privind accesul deplin la luarea deciziilor.

Uitaţi-vă ce se întâmplă cu spaţiul Schengen. Acest subiect este invocat pentru a amâna sine die, pentru că deocamdată nu avem niciun fel de perspectivă – ce am spus eu cu sfârşitul lui 2012 este obiectivul nostru, dar această perspectivă nu este în niciun fel confirmată de exemplu de către Olanda.

Şi atunci, acest mecanism este uneori utilizat contra noastră şi va trebui clar, într-un oarecare orizont de timp, să încheiem acest demers, dar procesul va putea fi încheiat numai pe baza proceselor interne. Dimplomaţia nu e sufiecientă pentru a atinge acest obiectiv”, a susţinut Orban.

El a reclamat „rezistenţa totală” a Olandei faţă de aderarea României la Schengen, în pofida demersurilor diplomatice ale autorităţilor de la Bucureşti, însă a apreciat că dialogul cu Finlanda progresează. „În ciuda tuturor demersurilor şi propunerilor pe care le-am pus pe masă – şi a fost o varietate de propunere şi negocierile au fost extrem de intense – totuşi avem o rezisenţă totală, o lipsă de flexibilitate completă din partea unei ţări. Din partea Finlandei, constatăm o anumită flexibilizare, avem un dialog şi încercăm împreună să găsim o soluţie”, a afirmat oficialul guvernamental.

În context, ministrul a arătat că nu s-ar mai justifica o aderare în trepte, dacă acest lucru nu se va face înainte de anul 2012. „Ar părea destul de ciudat să aderi aerian şi maritim în martie şi în iunie terestru. Intervalul ar fi prea scurt”, a explicat Leonard Orban.

Acesta a susţinut, încă, că, oricum, România trebuie să urmărească adâncirea integrării europene, pentru a-şi creşte infuenţa în luarea deciziilor la nivelul UE. „Va trebui să accelerăm procesul de adâncire a integrării europene. El este legat de influenţa pe care o ai în Uniunea Europeană. Atât timp cât vom continua să avem Mecanismul de Cooperare şi verificare vom avea o problemă privind accesul deplin la luarea deciziilor”, a mai arătat ministrul.

Totodată, România se exprimă pentru sporirea mobilităţii forţei de muncă în UE şi pentru libera circulaţie a serviciilor pe piaţa comună. „Suntem susţinători fervenţi ai consolidării pieţei interne. În timpul crizei, au fost foarte mulţi actori care au încercat să pună sub semnul întrebării fundamentele pieţei interne”, a spus Leonard Orban.

Referitor la problematica legată de etnia romă, Leonard Orban a arătat că MAEur va sprijini adoptarea de către Guvern a Strategiei pentru incluziunea socială a romilor, până la finalul anului 2011, cu observaţiile făcute de Comisia Europeană.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.