Propunerile lui Dacian Cioloş ar fi mai potrivite pentru propria ţară, România

Se spune că propunerile elaborate de comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, ar fi mai potrivite pentru propria lui ţară, România, unde dimensiunea fermei medii este de trei hectare, comparativ cu peste 80 de hectare în Marea Britanie şi chiar mai mult în Franţa şi Germania, comentează cotidianul britanic The Guardian în ediţia de marţi, într-un articol cu titlul „Marea Britanie respinge reformele PAC drept inadecvate”.

Guvernul britanic consideră schimbările aduse de PAC, care preconizează reduceri ale cheltuielilor cu 9% până în 2020, drept o oportunitate pierdută. Executivul britanic va critica recentele propuneri ale Comisiei Europene /CE/ pentru reformarea PAC drept o dare înapoi a ceasului cu mai multe decenii, potrivit ziarului menţionat.

Se aşteaptă ca CE, care îşi anunţă reformele miercuri, „să le trâmbiţeze” ca o politică agricolă „greening” /organică/ în întreaga Europă, dar guvernul britanic respinge deja aceste afirmaţii drept „greenwash” /afişare nesinceră de preocupare pentru mediu/.

Aşa cum sunt elaborate, se aşteaptă ca propunerile să dea un impuls sentimentelor anti-UE crescânde în rândul parlamentarilor conservatori, care ar dori ca David Cameron să fie de acord sa organizeze un referendum privind statutul de membru al Marii Britanii, dar intenţia lor a fost dejucată de premier, relevă ziarul britanic.

Reformele, care acoperă perioada 2014-2020, preconizează reducerea cheltuielilor privind PAC în termeni reali cu 9%, la 435 miliarde de euro. Până la sfârşitul deceniului, PAC va conta pe 37,7% din bugetul general al UE.

„Suntem într-o situaţie în care există probleme globale legate de securitatea alimentară, incertitudinea economică şi pierderea biodiversităţii. Reformarea PAC este cea mai bună oportunitate într-o generaţie pentru a face un important pas înainte în abordarea tuturor acestor probleme. Dar suntem îngrijoraţi că propunerile Comisiei vor fi mult prea orientate spre trecut şi că această oportunitate valoroasă se va pierde”, a declarat ministrul britanic al mediului, Caroline Spelman.

Este de înţeles că miniştrii văd reformele în termeni şi mai caustici, respingând-le pe temeiul că nu fac nimic pentru a răspunde la pierderea competitivităţii şi eficienţei industriei agricole europene faţă de alte regiuni economice.

Diplomaţi din UE spun că Cioloş a fost „câştigat” de francezi, care se opun reformei radicale a PAC, potrivit The Guardian. Ei au în vedere reduceri în plăţile de sprijin agricol de peste 150.000 de euro pe an, cu un plafon stabilit la 300.000 de euro, în scopul de a aloca mai multe subvenţii fermelor mai mici, de familie, şi a asigura o distribuire mai echitabilă a fondurilor.

Fermierul mediu francez şi german îşi vor vedea plăţile reduse cu doar 2%, în timp ce ferma medie britanică va primi cu aproximativ 1% mai mult. Marii perdanţi sunt Olanda, Danemarca şi Belgia.

Se aşteaptă ca Spelman să afirme miercuri că reducerile propuse sunt absolut inadecvate într¬o epocă în care preţurile globale ale alimentelor au atins un nivel record – iar subvenţiile se află la un minim neegalat. Preţurile mondiale la produsele alimentare sunt aşteptate să rămână ridicate cel puţin până la sfârşitul deceniului.

Comisia propune, de asemenea, ca 30% din plăţile directe către agricultori să fie „verzi” sau să-i recompenseze pe cei care cultivă o mai mare varietate de culturi, lăsând ogorul necultivat sau prelungind gardurile vii. Dar aceste idei sunt respinse de guvernul britanic drept mult prea complexe sau pur şi simplu afişare nesinceră de preocupare pentru mediu.

Se spune că reformele nu abordează provocările generate de schimbările climatice şi folosesc mecanisme eronate pentru a realiza îmbunătăţiri ale mediului. Propunerile urmează să ajungă spre
sfârşitul lunii în Parlamentul European, unde interesele agriculturii sunt bine înrădăcinate, precizează The Guardian.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.