Raed Arafat despre cazul Hardy: Medicii de la urgenţe nu şi-au făcut datoria

0
Din raportul de control al Direcţiei de Sănătate Giurgiu rezultă neîndeplinirea obligaţiilor de acordare a serviciilor de asistenţă medicală şi nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului, ceea ce denotă deficienţe grave în îngrijirea acestuia de către personalul medical al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul unităţii sanitare şi a serviciului de ambulanţă, a declarat subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii dr. Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii a aprobat, miercuri, sancţiunile propuse în cazul îngrijirilor acordate pacientului american Chauncey Hardy la Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu.

Astfel, Spitalul Judeţean de Urgenţă Giurgiu va fi sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 3.500 lei, Serviciul de ambulanţă judeţean va fi sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 15.000 lei, cei doi medici care au fost de gardă la UPU pe durata prezenţei pacientului în Spitalul de urgenţă Giurgiu vor fi sancţionaţi contravenţional cu amendă în cuantum de 3.000 lei, iar medicul de gardă de pe Ambulanţă care nu l-a însoţit pe pacient va fi amendat cu 1.500 lei.

Subsecretarul de stat dr. Raed Arafat a spus că la ora când a ajuns pacientul la unitatea de primiri urgenţe, unitatea nu era aglomerată şi s-a constatat lipsa aplicării unor investigaţii şi monitorizării de către medicul de gardă.

„Spitalul are un contract cu o unitate privată pentru computer tomograf, dar aceasta este valabilă numai în timpul zilei. În această situaţie, neavând posibilitatea efectuării unor investigaţii pentru un pacient comatos, el trebuia transferat de urgenţă către o unitate care putea face acest lucru conform protocoalelor de transport interclinic”, a explicat dr. Arafat.

El a adăugat că activitatea în UPU este reglementată inclusiv pentru fişele de post. În urma analizei raportului s-a constatat nerespectarea prevederilor funcţiei de gardă la ambii medici, nu au fost respectate îndatoririle şi protocolul de transfer interclinic, a spus dr. Raed Arafat. El a făcut referire şi la medicul de la Ambulanţă, care era o ambulanţă de tip C, care, împreună cu medicul de gardă de la unitatea de primiri urgenţe, a luat decizia să nu efectueze transportul cu o ambulanţă de tip C, ci cu una de tip B şi numai cu un asistent.

Transferul trebuie să se facă atunci când spitalul sesizează că nu poate asigura investigaţiile adecvate. Pacientul era în comă profundă şi chiar dacă ar fi fost comă alcoolică trebuia investigat şi transferat.

Orice caz de comă alcoolică poate ascunde şi alte probleme, iar în fişa de la ambulanţă era notat că acesta este în comă alcoolică şi avea traumatism craniocerebral, ceea ce implica investigaţii speciale. În plus, a mai spus dr. Arafat, având vedere starea pacientului, ar fi trebuit contactat inclusiv un echipaj aerian. Orice întârziere în situaţii de felul acesta înseamnă agravarea stării pacientului.

Subsecretarul de stat a subliniat că nu este nimic de reproşat Serviciului de ambulanţă, solicitarea a fost la ora 4,15 prin apel 112, la ora 4,22 pacientul era în unitatea de primiri urgenţe (UPU). În acest interval orar, 4,22 – 8,55, când pacientul a plecat de la UPU Giurgiu spre Spitalul Bagdasar-Arseni, au fost constatate aceste deficienţe.

Luând în considerare deficienţele de la nivelul instituţiilor implicate în acest caz, prin neasigurarea accesului la investigaţii clinice complete şi lipsa monitorizării activităţii care se desfăşoară în cadrul unităţii de primiri urgenţe a unităţii sanitare şi al Serviciului de ambulanţă de către conducerea acestor unităţi, s-a aprobat aplicarea sancţiunilor contravenţionale.

”Cazul celor doi medici va intra în atenţia Colegiului Medicilor, iar în ceea ce priveşte situaţia de la Spitalul Bagdasar-Arseni, aceasta va face obiectul unui alt raport care va fi finalizat în perioada următoare. Aşteptăm raportul de autopsie care durează cam două săptămâni”, a precizat secretarul de stat.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.