EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Statutul femeilor în Europa Centrală şi de Est: o cultură care împiedică egalitatea

0
Inegalitatea de gen este o problemă în întreaga UE, unde salariile femeilor sunt, în medie, cu 17,5% mai mici decât ale bărbaţilor, dar problema este mai rea în multe ţări central-europene.

Femeile din Estonia câştigă cu un surprinzător 31% mai puţin decât bărbaţii, cu 26% mai puţin în Cehia şi 23% mai puţin în Polonia -, deşi România are un decalaj de salarii de doar 9%, potrivit statisticilor UE, notează Financial Times în ediţia de marţi.

Oricine este îngrijorat de evidenţierea femeilor în politica poloneză trebuie doar să arunce o privire la afişele electorale ale partidului de opoziţie Lege şi Justiţie /PiS/, care au expus şapte candidate tinere atrăgătoare, destinate să atragă votul tinerilor înainte de scrutinul parlamentar din 9 octombrie.

Partidul ceh ”Afaceri Publice” a folosit un ”gambit” similar, dar, spre deosebire de candidatele poloneze complet îmbrăcate, şi pe linie cu atitudinea mai liberală a ţării faţă de sex, a realizat un calendar erotic cu membrele sale de sex feminin. Femeile din acest partid şi alte formaţiuni de centru¬dreapta nu s-au descurcat însă bine atunci când au fost împărţite joburile de top anul trecut, Cehia neavând nicio femeie în executiv – o onoare îndoielnică pe care o împarte cu Ungaria.

Femeile sunt rare şi la vârful afacerilor. Printre companiile listate din Polonia, 11% din membrii consiliului de administraţie sunt femei, în Cehia se cifrează la 8% iar în Ungaria la 6% – mai bine decât codaşi precum Italia şi Portugalia, şi la acelaşi nivel în general cu Franţa şi Germania, potrivit unui studiu realizat de ”Guvernare Metrics International”, o companie de cercetare corporativă.

„Cred că acest lucru se datorează, în mare parte, culturii şi pieţei forţei de muncă în general dificile”, a afirmat Ewa Lisowska, economistă la Warsaw School of Economics. „Este discriminare, iar angajatorii de multe ori cred că funcţia femeilor este de a îngriji copiii şi că ele muncesc mai prost decât bărbaţii”.

Faptul că femeile central-europene nu se descurcă mai bine ar putea fi o surpriză, deoarece pe parcursul a peste patru decenii de comunism ele au fost teoretic emancipate. Dar, în timp ce stereotipul femeilor care conduc tractoare şi muncesc în industria grea este posibil să fi avut o bază în realitate, femeile au fost îndepărtate de la puterea politică şi economică. Odată sfârşit comunismul, modelele culturale mai profunde s-au reafirmat rapid.

În Cehia, care este foarte liberală privind probleme cum ar fi avortul şi drepturile homosexualilor, concepţia cu privire la rolurile de gen este mult mai de modă veche, spune Jana Kavková, director executiv al „Forum 50%”, un grup de lobby al femeilor. O problemă paradoxală este că ţara a plătit un concediu de maternitate de până la trei ani, unul dintre cele mai lungi din UE.

Aceasta înseamnă că sunt foarte puţine centre de îngrijire de zi şi este normal ca femeile să renunţe la muncă ani de zile la un moment dat, fapt care le afectează şansele de promovare şi de creşteri salariale.

Polonia profund catolică, unde avorturile sunt aproape imposibil de făcut, este mult mai conservatoare.

„În comparaţie cu Europa de Vest, femeile poloneze au o situaţie mai dificilă din cauza puterii Bisericii Romano-Catolice. Concepţia este că o femeie este ceva mai mult decât o mamă”, spune o directoare executivă care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea.

Confruntate cu bariere în corporaţiile mai mari, multe femei ambiţioase şi-au creat propriile companii. Malgorzata Chechlinska, care a creat un lanţ de hoteluri după 1989, spune că perioada comunistă nu a fost un panaceu pentru femei – erau obligate să muncească şi să se ocupe şi de treburile gospodăriei şi de îngrijirea copiilor.

Cu toate acestea, chiar începerea unei afaceri nu conduce întotdeauna la egalitatea de gen. Solange Olszewska, care a fondat compania de succes producătoare de autobuze şi autocare Solaris împreună cu soţul ei, deţine sub 1% din acţiuni şi a fost exclusă de la premiile pentru spiritul întreprinzător.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.