EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

SUA: Doi experţi de origine română în restaurare de faţade, deosebit de apreciaţi pentru munca lor

0
Gabriel şi Lucia Popian, născuţi în România şi formaţi în domeniul conservării şi restaurării de picturi murale şi basoreliefuri, precum şi în sculptură, au lucrat şapte zile pentru a restaura şi recrea o ornamentare în tehnica sgraffito pe o clădire cu 5 etaje din cartierul Columbia Heights din Washington, informează Brooklyn Eagle, preluat de New York Observer în ediţia de miercuri.

Dr. Peter Sanfilippo, preşedintele consiliului de administraţie al clădirii, şi-a exprimat cea mai înaltă apreciere faţă de restauratorii clădirii. El l-a caracterizat pe Gabriel Popian ca fiind „un om bun, care a rămas alături de noi fără să crească preţurile”.

În ceea ce o priveşte pe Lucia Popian, aceasta a obţinut două burse la Roma, una pe vremea când cei doi locuiau în Australia. Cuplul locuieşte acum în Yonkers, New York.

Proiectul a fost ţinut în aşteptare peste cinci ani, timp în care consiliul de administraţie a căutat finanţare.

Sanfilippo a declarat că în cele din urmă clădirea a fost reipotecată pentru a colecta suma de peste 300.000 dolari necesară pentru primele două etaje foarte ornamentate, fără costurile de întreţinere şi fără a apela la evaluări speciale.

„Am atins maximul sumei”, a declarat Sanfilippo, care nu a mai putut obţine subvenţii pentru a finaliza munca pentru înlocuirea faţadei de gresie de la etajele superioare.

Când a fost observată ultima activitate de restaurare a lui Gabriel Popian, acesta se pregătea să recreeze doi cai aflaţi deasupra ferestrei centrale de jos, pe baza unei fotografii ce reprezenta felul în care arătau iniţial.

Dr. Sanfilippo a declarat că, în opinia sa, clădirea cu două corpuri datează din anii 1880, deşi nu are dovezi documentare.

Tehnica sgraffito constă în suprapunerea unor tencuieli divers colorate şi apoi degajarea unei părţi a stratului de la suprafaţă pentru a lăsa vizibilă culoarea stratului de fond.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.