Un diplomat de la ambasada României în Nigeria implicat într-un scandal financiar

Diplomatul Mavrodin Eduard, angajat al ambasadei României din Abuja (Nigeria) a fugit după ce a fost implicat într-un scandal financiar; el a împrumutat, fără a returna, în septembrie 2009, suma iniţială de un milion de naire de la omul de afaceri nigerian Nicholas Uzor, scrie thenigerianvoice.com în ediţia de joi.

Suma a fost împrumutată cu dobândă, cu promisiunea de o returna până la data de 31 decembrie 2009.

Diplomatul, care i-a lăsat omului de afaceri nigerian paşaportul său românesc drept garanţie, s-a angajat să-i plătească lui Uzor o dobândă lunară de 150.000 de naire, pentru cele 3 luni pentru care fusese luat împrumutul.

Cu toate acestea, Eduard, care a primit banii prin intermediul United Bank for Africa (UBA) şi Zenith Bank, nu a returnat nici împrumutul, nici dobânda convenite cu Uzor.

După plecarea clandestină a acestuia din Nigeria, cu un paşaport fals, Uzor i-a raportat problema ambasadorului român în Nigeria, printr-o scrisoare formală de sesizare, la 23 decembrie 2009.

Deoarece ambasadorul nu a luat nicio măsură, victima şi-a contactat avocaţii, care i-au scris la rându-le ambasadorului român. Între timp, suma pe care românul o avea de returnat ajunsese la 1,9 milioane de naire.

S-a aflat ulterior că în loc să-i returneze lui Uzor suma la care se ajunsese sau măcar suma iniţială, ambasadorul român în Nigeria de la acea vreme, Marian Pârjol /în prezent consulul general al României la New York, n. red./, a luat înapoi de la acesta paşaportul românesc al diplomatului, rămas garanţie, sub pretextul că are nevoie de el pentu a facilita plata împrumutului.

Banii nu au fost însă returnaţi, iar suma totală de plată a urcat acum la 7,6 milioane de naire.

După ce a contactat fără succes şi Ministerul Afacerilor Externe, Uzor şi-a adus cazul în faţa presei. Bărbatul susţine că dacă nici după această acţiune nu se va întâmpla nimic, îşi va mobiliza rudele şi se va duce să picheteze ambasada.

Citește și
1 Comentariu
  1. Maria Busila spune

    Acum inteleg de ce nu se poate obtine viza pentru cetatenii negri din Ghana , pentru care tot misiunea diplomatica din Abuja este raspunzatoare Pentru ca nu exista niciun motiv de respingerea Vizei, ma voi adrea Ministrului de Externe si ii voi prezenta cazul meu si atunci ii voi aminti ca va trebui sa faca cercetari in continuare in acasta Ambasada , vezi cazul Mavrodin

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.