EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Academicianul Eugen Simion: Centrul intelectual al Europei Unite este acum la Bucureşti

Academicianul Eugen Simion consideră că prin organizarea în capitala României a celei de-a X-a ediţii a seminarului „Penser l’Europe”, deşi centrul economic şi politic al Europei Unite este la Bruxelles, centrul său cultural, intelectual este acum la Bucureşti.

Fostul preşedinte al Academiei Române a apreciat, vineri, în deschiderea seminarului, că România poate astfel contribui la dezbaterile legate de viitorul dezvoltării Europei Unite, exprimându-şi satisfacţia că, „în ciuda crizei economice, materiale şi morale pe care o traversăm împreună”, reputaţi intelectuali se întâlnesc la Bucureşti pentru a discuta despre „cum va arăta Europa peste 50 de ani”.

Profesorul universitar Agnes Hubert a transmis un mesaj oficial de „încurajare şi interes” pentru reuniunea de la Bucureşti din partea preşedintelui Traian Băsescu.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a apreciat că, deşi în prezent procesul dezvoltării construcţiei europene este în criză, el va continua aşa după cum s-a dezvoltat de la începuturile sale.

Diplomatul francez a vorbit despre criza de încredere a naţiunilor europene, despre criza economică, a pieţelor, despre criza financiară, ca şi despre angajarea, inclusiv a României, pe calea găsirii unor soluţii active pentru rezolvarea acestora.

El a accentuat necesitatea construirii unui nou model european, social, ca şi despre eforturile desfăşurate în vederea stabilirii rolului pe care, în viitor, va trebui să-l joace Europa, pe scena relaţiilor internaţionale.

„Democraţia şi libertatea vor trebui să fie, în continuare, principalele valori ale dezvoltării Uniunii Europene”, a subliniat Henri Paul.

Profesorul universitar şi traducătorul francez Thierry de Montbrial, fondator şi director al Institutului Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), a afirmat că, în construcţia viitoare a Europei Unite, rolul culturii va rămâne unul fundamental.

Belgianul Jacques de Decker, secretar permanent al Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză a Belgiei, a vorbit despre multiculturalismul european, care se constituie într-o adevărată bogăţie a Europei Unite.

În opinia acestuia, ţările mici, precum România, pot juca un rol esenţial în dezvoltarea uniunii, prin contribuţiile în domeniul cultural, în context, academicianul belgian amintind de perenitatea gândirii lui Cioran.

Spaniolul Jaime Gil Aluja, preşedintele Academiei Regale de Ştiinţe Economice şi Financiare Spania, şi-a exprimat speranţa că, în viitor, concluziile acestei întâlniri vor fi utile Europei.

„Ne-am reunit aici pentru a reflecta asupra găsirii unor soluţii pentru eradicarea crizei economice, pentru căutarea celor mai uşoare căi pe calea egalităţii de şanse”, a spus Jaime Gil Aluja.

La eveniment a fost prezent fostul preşedinte al României Ion Iliescu.

Tot în deschiderea lucrărilor seminarului a fost prezentată o ediţie integrală a celebrului ciclu romanesc „În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust, apărută în traducerea Irinei Mavrodin.

Desfăşurată în zilele de 14-15 octombrie în Aula Academiei Române, manifestarea cu tema „Cum vă imaginaţi viitorul Europei? Cum credeţi că va arăta Europa peste 50 de ani?” este organizată de Fundaţia Naţională pentru Ştiinţă şi Artă (FNSA), în colaborare cu Academia Română, Academia Franceză şi Academiile Regale din Belgia şi Spania. Participă reputaţi universitari, oameni de ştiinţă şi cultură, reprezentanţi ai lumii academice şi politice din România, Franţa, Italia, Spania, Belgia, Serbia, Austria, Grecia, Republica Moldova, Israel şi Algeria, lucrările seminarului urmând a se desfăşura atât în plen, cât şi pe trei secţiuni: „Cultură.Educaţie”, „Geopolitică.Economie.Legislaţie.Demografie”, „Ştiinţă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata