EUR
4,76 RON
(-0.15%)
USD
4,19 RON
(+0.03%)
GBP
5,46 RON
(-0.24%)
CHF
4,19 RON
(-0.26%)
AUD
3,00 RON
(-0.44%)
CAD
3,18 RON
(-0.63%)
BGN
2,43 RON
(-0.12%)
RUB
0,06 RON
(-0.62%)
ZAR
0,30 RON
(-0.56%)
BRL
1,13 RON
(+0.12%)
CNY
0,62 RON
(-0.57%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

BCE nu poate rezolva criza în locul statelor europene, explică Trichet

0
Preşedintele Băncii Centrale Europene /BCE/ Jean-Claude Trichet apreciază, într-un interviu publicat joi de Financial Times, că instituţia sa nu poate rezolva criza datoriei publice din zona euro în locul statelor.

‘BCE a făcut tot ce a putut pentru a se ridica la înălţimea responsabilităţilor sale în circumstanţe extraordinare’, a declarat Trichet pentru jurnal, transmite AFP.

‘Garanţia ultimă, bineînţeles, sunt statele. Dacă vom face ceva pentru a le elibera de responsabilitatea lor, atunci favorizăm eşecul’, a adăugat el în interviul publicat pe site-ul de internet al cotidianului britanic. Apreciind că timpul este limitat, Trichet a făcut apel marţi la guvernele europene să ‘ia decizii clare ţinând cont de gravitatea situaţiei’ din zona euro.

‘De trei săptămâni, lucrurile s-au deteriorat, iar criza a devenit sistemică’, a adăugat Trichet, în opinia căruia, fără o revenire la o ‘credibilitate a semnăturii suverane nu poate exista o plasă de siguranţă pentru criză’. Parlamentul slovac a aprobat joi întărirea Fondului european de stabilitate financiară /FESF/, în cadrul unui al doilea vot, permiţând astfel intrarea în vigoare a acestui instrument anticriză al zonei euro.

Dotat cu 440 de miliarde de euro, acest fond de ajutor ar trebui, potrivit lui Trichet, să fie folosit în ultimă instanţă. Este de fapt de datoria băncilor să acţioneze mai întâi, iar după aceea se pot implica şi guvernele, a explicat bancherul. Cu toate că îşi doreşte că FESF să fie mai bine dotat şi mai flexibil, Trichet a exclus în mai multe rânduri ca BCE să contribuie la consolidarea acestuia.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.