Brazilia are şi ea indignaţii ei

Brazilia are şi ea „indignaţii” ei, iniţiatorul mişcării de protest fiind patronul unei mici firme de telefonie din Rio. Marcelo Medeiros, în vârstă de 63 de ani, nu participase niciodată în viaţa lui la o mişcare de protest şi nici nu-l votase pe Lula.

Membru al clasei de mijloc, el duce un trai înstărit într-un cartier şic din oraş şi nu s-a arătat prea interesat în aceste ultime decenii de ceea ce se întâmpla în jurul lui, de scandalurile de corupţie care afectau periodic clasa politică şi umbreau imaginea pe care şi-o făcuse despre elita de la putere, scrie ziarul Le Monde în ediţia de miercuri.

Dar când Antonio Palocci, şeful „Casei civile”, un fel de premier, a demisionat în iunie 2011, deoarece a fost acuzat de îmbogăţire ilicită, urmat câteva săptămâni mai târziu de Alfredo Nascimento, ministrul transporturilor, şi de circa treizeci de colaboratori, implicaţi într-un mare scandal de deturnare de fonduri, Marcelo nu mai rezistă să stea deoparte.

„Corupţia a devenit un sport naţional, niciodată nu a avut o asemenea amploare”, spune el.

În consecinţă, el lansează ideea, în grupul său de amici, a unui marş de protest împotriva valului de corupţie şi a lipsei de reacţie a justiţiei. Treptat, proiectul lui atrage cât mai mulţi aderenţi şi la 31 iulie are loc prima lor acţiune de protest.

„Vroiam să zdruncinăm pasivitatea concetăţenilor noştri, spune Marcelo. Chiar şi cotidianul spaniol El Pais se întreba de ce, după atâtea scandaluri de corupţie, Brazilia încă nu a avut o mişcare proprie a indignaţilor”.

La început, au participat doar circa cincizeci de persoane la acţiunea de protest, dar nu s-au demoralizat, mai ales că se înmulţesc demisiile în cadrul guvernului preşedintei Dilma RoussefĹNelson Jobim, ministrul apărării, i-a criticat violent, într-un interviu, pe doi membri ai guvernului şi a demisionat la începutul lunii august.

La 17 august a demisionat şi Wagner Rossi, ministrul agriculturii, acuzat de trafic de influenţă. După alte câteva zile, „iertarea” acordată de deputaţi Jacquelinei Roriz, aleasă în Districtul federal (Brasilia), compromisă într-un scandal de corupţie, nu face decât să dea avânt mişcării iniţiate de Marcelo.

Principalele cotidiene compară mişcarea care ia naştere cu contestaţiile chiliene şi spaniole sau cu revoltele din lumea arabă. „Nu avem un purtător de cuvânt, nici un lider politic şi nu avem o
soluţie pentru eradicarea corupţiei, explică pur şi simplu Marcelo. Este datoria conducătorilor să găsească rapid un răspuns pentru acest flageľ.

La 7 septembrie, ziua naţională a Braziliei, peste douăzeci de mii de „indignaţi” au coboarât în stradă în întreaga ţară. „Altădată, mişcările de contestare erau organizate de un partid sau un sindicat, precizează Marcelo. Acest lucru nu a schimbat nimic. Forţa noastră este faptul că suntem eclectici, cetăţeni şi neînregimentaţi politic”.

În Brasilia, organizatorii marşului împotriva corupţiei nu i-au lăsat pe militanţii partidului Socialism şi Libertate /PSOL, extrema dreaptă/ să-şi arboreze pancartele. Nici alţi politicieni cunoscuţi pentru angajamentul lor împotriva corupţiei nu au participat la marşuri.

„Nu ne acceptă, spune cu regret Alfredo Sirkis, deputat al Partidului Verde şi iniţiator al unui proiect de lege care vizează reformarea complexului sistem electoral brazilian. Este păcat, deoarece lipseşte dimensiunea instituţională şi strategică a acestei lupte”.

La 20 septembrie, Marcelo şi grupul său nu reuşesc să mobilizeze decât aproximativ două mii de persoane la un marş în Rio, deşi mass-media anunţase peste treizeci de mii. Dar nu sunt descurajaţi. „Nu vom renunţa. Dilma a reacţionat energic şi cu fermitate. Ea le-a cerut socoteală persoanelor implicate, dar toată lumea ştie că este un drum lung, foarte lung, până la curăţarea sistemuluľ, a afirmat acesta.

La 12 octombrie era prevăzut un alt marş. Marcelo vrea să creadă că este posibilă o schimbare a Braziliei, că ea a început deja, indiferent de numărul „indignaţilor” care ies în stradă. „Ţara este nouă, avem multe de învăţať, adaugă acesta. Şi se pare că are dreptate, concluzionează ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.