EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Electrosimţul – cel de-al şaselea simţ pe care l-a avut strămoşul omului

– Oamenii de ştiinţă au descoperit că suntem descendenţi dintr-un strămoş prădător asemănător peştilor care colinda oceanele în urmă cu 500 de milioane de ani şi avea „electrosenzori”, adică abilitatea de a detecta câmpurile electrice din apă, scrie Daily Mail prezentând un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi de la Universitatea Cornell din New York.

Aceştia îşi foloseau această abilitate pentru a detecta prada, pentru a comunica şi îi ajuta să găsească drumul cel bun.

Cercetătorii cred că nu doar oamenii, ci şi 65000 de specii vertebrate care există acum, adică orice creatură cu o coloană vertebrală, sunt descendenţi din acest strămoş marin.

Aceasta include 30.000 de specii de animale terestre, inclusive oamenii, şi un număr similar de peşti cu coloană vertebrală, au declarat cercetătorii.

Concluziile lor, care sunt publicate în cea mai nouă ediţie a revistei Nature Communications, marchează punctual culminant al unei munci de 25 de ani asupra acestui subiect.

Willy Bernis de la Universitatea Cornell spune că în urma cu sute de milioane de ani a existat o ruptură majoră în ramura evoluţiei a vertebratelor. O linie a dus spre peştii cu aripioare raze, sau subţiri (legătură cu scheletul intern) – actinopterygians, şi o  altă linie de evoluţie a dus spre peştii cu aripioare lob (cărnoşi), strămoşii amfibienilor – sarcopterygians.

Scara evoluţiei a dat naştere la vertebratele terestre, unele dintre ele, precum salamandrele axolotl mexicane, menţinându-şi abilitatea electrosenzorială. Şi unii peşti, precum sturioni, au reţinut aceşti receptori.

Profesorul Bernis şi echipa sa au descoperi că electrosenzorii de la peşti şi de la salamandră s-au dezvoltat în mod precis cu acelşi tipar, de la acelaşi ţesut embrionar, confirmând că acesta este un sistem de senzori antic.
“Aceste două sisteme de senzori împart o moştenire evoluţionistă comună”, a adăugat profesorul Bernis.

Totuşi, de-a lungul anilor reptilele, păsările şi mamiferele şi-au pierdut electrosimţurile deoarece nu erau necesare pentru viaţa terestră.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata