„Energoterm”-ul lui Paleu a ţepuit partenerii de afaceri cu 12,67 milioane lei

– Deşi lista iniţială menţiona 152 de creditori, numai 66 s-au înscris la masa credală; cu toate acestea, suma revendicată de la firma lui Petru Paleu se ridică la aproximativ 3 milioane de euro

– Societatea nemţeană a fost raportată la CIP cu 92 incidente de plată cu cecuri şi 47 cu Bilete la Ordin, suma totală refuzată la plată depăşind 4 milioane lei

– Administratorul judiciar consideră că managerii care au orchestrat această ţeapă de peste 126 miliarde lei vechi „sunt antreprenori capabili, cu experienţă”

Datoriile acumulate de SC „Energoterm” SRL Piatra Neamţ la momentul în care s-a cerut în insolvenţă (mai 2011) totalizau 12.669.014,1 lei, către 66 de parteneri de afaceri ajunşi creditori, conform tabelului preliminar al creanţelor.

Demn de menţionat este faptul că lista iniţială a creditorilor, întocmită de administratorul judiciar pe baza documentelor prezentate de firma intrată în insolvenţă cuprinde 152 de poziţii, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate dintre creditori nu au reuşit să se înscrie la masa credală. Sau au renunţat, realizând că şansele de a-şi recupera banii sunt aproape nule.

„Energoterm” SRL Piatra Neamţ (J27/49/1998; CUI 10193030) este controlată de Petru Paleu (născut la data de 19.06.1958), care deţine 95% din capitalul social şi funcţia de administrator. La termenul din 11 mai din Dosarul 2144/103/2011 în care Tribunalul Neamţ a admis cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă a fost numit un administrator judiciar – EUROINSOLV SPRL.

Care sunt principalii ţepuiţi

Printre datoriile acumulate se află şi salariile neachitate în valoare de 150.391 lei, dar angajaţii au şanse mai amri de a-şi recupera banii deoarece există şi un fond special pentru asemenea cazuri, fond de care se ocupă AJOFM.

Pentru că şi-au stabilit garanţii reale, cel mai bine se pare că stau Direcţia Generală a Finanţelor Publice Neamţ, care are de recuperat 190.118 lei, şi BCR, cu o creanţă de 3.401.710,22 lei, reprezentând 23,2% din totalul datoriilor. Curios este faptul că BRD-GSG nu a reuşit să îşi asigure o garanţie reală şi acum nu se ştie cum va recupera de la „Energoterm” suma de 928.449,71 lei.

Printre marii creditori care riscă să nu îşi recupereze banii se numără „Covcredit IFN” SA Bucureşti, cu 2.590.520,63 lei, „Best Road Project” SRL din satul Vişani, comuna Bârnova, judeţul Iaşi, cu 629.992,88 lei, „Teraplast” SA Bistriţa, cu 404.588,02 lei, Primăria Pângăraţi, cu 376.297 lei, „Arabesque” SRL cu 370.766,97 lei, „Fair Play” SRL Piatra Neamţ, cu 358.907,57 lei, „Matinal Prodcom” SRL Hanu Ancuţei, cu 126.575 lei, sau „Baza” SRL Galaţi, cu 300.000 lei.

A murit „Energoterm”? Trăiască „Energotem Trust”!

Motivul pentru care „Energoterm” a ajuns în această situaţie este greu de identificat, în condiţiile în care firma a raportat pentru anul 2010 o cifră de afaceri de 20.661.001 lei şi un profit net de 203.331 lei. După ce o perioadă de la momentul înfiinţării (1998) a lucrat pentru „Fibrex” şi „Rifil„, „realizând clădiri şi hale industriale, montând centrale termice si reţele de distribuţie a aburului, instalaţii de gaz metan aferente cazanelor, utilaje si reţele de distribuţie în cadrul instalaţiilor de frig, aer comprimat si azot tehnologic, utilaje si reţele de conducte la instalaţia industrială de obţinere a bioxidului de sulf”, a dat de lucrări finanţate de Uniunea Europeană prin SAPARD şi FEADR.

Conform unei practici a ultimilor ani, Petru Paleu şi Paul Laurenţiu Manolache (asociatul minoritar de la „Energoterm”) au înfiinţat o nouă firmă – „Energoterm Trust” (J27/252/2010; CUI 26838133). Faptul că această nouă firmă a raportat 14 angajaţi pentru anul trecut, iar la 30 iunie 2011 figura deja cu datorii la bugetele de stat sugerează că cel puţin o parte din activitatea de pe „Energoterm” a fost mutată pe „Energoterm Trust”. Eventual şi activele valoroase…

Doar „antreprenori capabili, cu experienţă” pot emite cecuri fără acoperire

Demn de menţionat este faptul că „Energotem” nu s-a sfiit să împartă cu generozitate cecuri şi Bilete la Ordin fără acoperire, în condiţiile în care astfel de practici sunt considerate infracţiuni (în cazul cecurilor, în principal). Astfel, firma lui Paleu a ajuns să fie raportată la Centrala incidentelor de Plăţi (CIP) cu 92 de cecuri şi 47 de Bilete la Ordin neonorate la termenul asumat, suma totală refuzată la plată în cazul acestor 139 de incidente (135 majore şi 4 minore) ridicându-se la peste 4 milioane lei.

Raportul întocmit de administratorul judiciar şi notat cu Nr. 1049, din 20.06.2011, dă vina însă pe criză, laudă managerii, care „sunt antreprenori capabili, cu experienţă” şi propune o perioadă mai mare de observare, pentru o analiză care să ducă la un plan de restructurare. „Situaţia prezentă este rezultatul unor factori imprevizibili, dificil de controlat si care au afectat majoritatea firmelor cu profil similar”, se arată în raportul admnistratorului judiciar.

Următorul termen de judecată de la Tribunalul Neamţ este stabilit pentru 16 noiembrie.

loading...

Citește și
Loading...

2 Comentarii
 1. Vali spune

  Este un excroc recunoscut. Mai are si alte firme printre care si Metalindustrie srl Izvoare-Neamt unde ad-tor la bagat pe fratele lui nevasta-sa. Cu aceasta firma a facut lucrari la liceul cartianu unde director este !!! Paleu Mariana – sotia. Si acolo a incasat toti banii si lucrarile sunt nefinalizate. Si cu aceasta firma a tras tepe si acum este tot in lichidare.Intre timp a si divortat de nevastasa si ia trecut totul pe numele ei pt. a nu pierde bunurile imobile prin insolventa .
  E X C R O C !

 2. mariana neputinta spune

  Aceasta persoana , Mariana Paleu, este depresiva , neajutorata si incapabila de a conduce.Nu se poate conduce nici macar pe ea insasi.Este chiar maniaca si sufera de mania persecutiei, plangand ori de cate ori vorbeste. S-a tinut in functie mai bine de 10 ani doar cu bani, cu foarte multi bani , inca de pe vremea lui Emil Creanga.
  Inspectoratul Scolar Neamt nu a observat ca la Colegiul ,,Gheorghe Cartianu”au fost mentinuti peste 60 de angajati in serviciul administrativ .Acesti oameni au primit salarii vreme de 8 ani ,fara sa aiba obiectul muncii?Cu ce se ocupau 110 angajati in Campus ,daca in internat erau doar 80-100 de elevi?
  Domnule Inspector General , nu ati stiut ca, vreme de 5 ani, au fost mentinuti peste limita de pensionare , inca 6 oameni(secretare si contabili)? Madame Condurat, care dicteaza normarile si supravegheaza indeaproape angajarile personalului administrativ, nu a mai fost asa de vigilenta ca pana in 2005 sau si-a urmarit interesele pecuniare , prefacandu-se ca a adormit de batranete? Treziti-va domnilor de la Inspectoratul Scolar si socotiti cati bani s-au scurs din veniturile noaste in acesti 8 ani !Raspunsul e simplu : 30-32 de miliarde(lei vechi)
  Aceasta este adevarata capacitate a doamnei directoare Mariana Paleu, care a mentinut clasele de operatori chimisti zeci de ani dupa ce nu mai exista nici umbra de fabrici cu acest profil. Ma fac vinovat de faptul ca am stiut dintotdeauna ce nereguli sunt in aceasta unitate scolara si nu am mai luptat pentru ca legea sa fie respectata .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.