Leonard Orban: Plafonul de 300.000 de euro propus de comisarul Cioloş la plăţile către ferme nu îi e confortabil României

0

România nu este mulţumită de propunerea comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, privind instituirea unui plafon de 300.000 de euro la plăţile directe de bani europeni către fermele din statele membre, a declarat, joi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Într-o conferinţă de presă, Orban a precizat că Guvernul urmează să-şi fundamenteze poziţia faţă de cadrul bugetar al Uniunii Europene, propus miercuri de Comisia Europeană.

„În ceea ce priveşte Politica Agricolă Comună, domnul Cioloş vine în ţară să susţină propunerile pe care le-a făcut, dar vă spun din start, sunt elemente cu care partea română nu este deloc confortabil”, a spus Orban.

Plafonul propus de Cioloş este 300.000 de euro la plăţile directe către fermele mari, cu suprafaţă de peste 1.000 de hectare, fapt care va duce la fărâmiţarea suprafeţelor agricole, a opinat ministrul Orban.

„Deci este o chestiune care desigur va crea probleme serioase fermelor mari din România. Părererea mea personală este că nu vom putea înlătura pur şi simplu această plafonare a plăţilor directe, dar va trebui să negociem în ceea ce priveşte ridicarea plafonului”, a spus el.

De asemenea, România este nemulţumită şi de durata propusă pentru egalizarea nivelului plăţilor directe către statele cu vechime în UE şi statele care au aderat recent.

„Procesul de apropiere a nivelului plăţilor directe al celor din noile state membre cu cel al vechilor state membre. E un proces care durează mult mai mult decât ne-am fi dorit, undeva care se va finaliza şi se va egaliza de-abia undeva după 2025 şi e un lucru care nu ne satisface”, a motivat ministrul Afacerilor Europene.

Şeful MAEur a arătat, însă, că poziţia care va fi exprimată de Guvernul României se va referi în ansamblu la întregul cadru bugetar al UE, în urma consultărilor.

„Există diferenţe de opinie şi să nu uităm că propunerea de-abia ieri a fost făcută de Comisia Europeană şi va necesita un studiu aprofundat, pentru că vorbim nu de o propunere, ci de un set de propuneri. Deci va trebui să judecăm pachetul în ansamblul lui. Vor fi unii care sunt nemulţumiţi strict legat de această chestiune, dar până la urmă punctul de vedere al României va fi formulat având în vedere întreg ansamblul, nu numai această chestiune”, a arătat Leonard Orban.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.